Мошеници забъркаха името на Министерство на финансите в нова фишинг схема. Измамата действа през Facebook профил, който използва данни на ведомството, за да предлага обезщетения на гражданите, научи TrafficNews.  

Прави впечатление обаче нескопосаният стил, в който е реализирана измамата. По същество чрез фалшив профил на министерството се публикува информация за прегласувани пари, отделени уж за неплатежоспособни българи.

„След скока на цените правителството реши да даде на българина сума от 300 лв. на всеки квалифициран гражданин, за да помогне на бедната класа да преодолее кризата“, се посочва в поста.

Ако някой не е достатъчно наблюдателен, за да усети измамата през интерфейса на страницата, то поне неадекватно написания текст, съдържащ изрази като „квалифициран“ и „бедна класа“, трябва да сигнализират нередност.

Малко по-късно публикацията бе променена, като този път с нея се „раздаваха“ по 200лв. на „египтяни“.

И в двата случая към публикацията е прикрепен линк, който отвежда към сайт за регистрация. Измамниците явно са опитали да докарат автентичен вид на страницата, но и това не се е получило особено добре.

По всяка вероятност от тук се цели злоупотреба с личните данни на хора, които са се регистрирали.

Оригиналната страницата на Министерство на финансите във Facebook:

Фалшивият профил на Министерство на финансите във Facebook:

 

Сайтът, към който препраща линкът: