Запалка гръмна в ръцете на пловдивчанин, след като бе презаредена. За това алармира читател на TrafficNews, който ни изпрати снимки. Потребителят закупил флакон за презареждане с газ, след което напълнил няколко запалки. "След 2-3 часа едната запалка гръмна, а съдържанието на другите се превърна в кристали", описа читателят ни ситуацията.

Подобни инциденти могат да доведат до непоправими последици, нараняване или изгаряне. Друг е въпросът доколко съдържанието във флакона е качествено, или пък доколко самата запалка е произведена така, че да подлежи на презареждане, коментира потребителят.

Репортер на TrafficNews потърси за коментар представител на фирмата производител на флаконите в Хасково. Според него причината за подобни инциденти се крие в качеството на запалките.

"Не може причината за подобно взривяване да бъде качествената газ във флакона. През последните години така наречените запалки еднодневки в България масово се внасят от Китай", коментира той. Според производителя причината за кристализирането на газта се крие в некачествената пластмаса, от която запалките са произведени. По всяка вероятност в случая се касае за химична реакция.

"По закон е забранено пълненето на пластмасови запалки с газ от флакон. Ако има проблем с газта, то самият флакон, който е метален, ще се повреди. До този момент не сме получавали подобни сигнали. Подобен проблем не е регистриран при запалките от метал", категорични са от фирмата производител.