Площадът в Цалапица осъмна в покъртително състояние след фестивала „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022“. Мястото, което приветливо посрещна местни и гости, заприлича на сметище с десетките търкалящи се тарелки, шишенца, кенчета от бира, прибори и прочее.

Експлоатираната визия на площада явно не допадна на цалапичани, които се обърнаха към TrafficNews, за да изкажат възмущението си.

„Вярвам, че няма нито едно друго място в Европа, което да си позволи подобен резил“, заяви наш читател.

Ние също няма как да останем равнодушни към гледка като тази. Потърсихме мнението и на кмета на селото Ивайло Данаилов, който поясни, че рано сутринта в понеделник е бил изпратен екип, който да почисти.

Избраха най-добрия майстор на бабека в ЦалапицаНад 30 певчески, танцови състави и индивидуални изпълнители веселиха местни и гости за „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022"

Оказало се, че освен недобросъвестни гости на фестивала, вина за тази мизерна гледка носят и тези, които са изкарали пари от него. По думи на кмета част от кебапчийниците са оставили боклуците си, след като са прибрали временните конструкции.

„Обектите за бързо хранене бяха там до неделя следобед. Някои от собствениците им са зарязали отпадъците си. Нямаше как да реагираме в неделя, понеже беше почивен ден. В понеделник сутринта веднага бяха изпратени хора, които да почистят площада“, заяви Данаилов.

 Кметът допълни, че няма договорни отношения, които да задължават наемателите да оставят експлоатирания от тях терен в приветливо състояние. Затова и няма как да бъдат санкционирани.  

Недобросъвестните ползватели просто няма да бъдат поканени догодина“, допълни кметът.

За съжаление, подобни гледки са толкова чести, че вече не ни изненадват. Масово след съботи и фестивали, дошлите да угодят на продоволствените си нужди, а и тези, които ги обслужват, забравят как е възпитано да се отнасят към домакините. Лесно след оборка на боклуците, площадът отново ще заприлича на спретнато място. Остава обаче срамът и усещането, че сме експерти в допускането на „резил, който няма да видите никъде другаде в Европа“.

 Ето как изглеждаше площадът днес след фестивала „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022“: