Песента на Сузанита „Луцифер и Буда“ се оказа с религиозен мотив. Приликите между песента на Сузанита, само официалното видео на която е гледано в „Ютюб“ над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години вече бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда, предаде БТВ.

Само че този семпъл е… от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра.

Бахайска – не будистска, това първо.

Бахайството е религиозно течение, формирано преди дева века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона последователи, най-много от които са в САЩ. Има последователи дори и в България.

И второ, докато Сузанита пее:

Леле откачам – толко ми е яко! 
Басът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко…

(има и по-малко разбираеми части от текста, а и хайкуто с „о“ е най-малкият проблем на този) в оригиналната песен се пее следното:

О, боже, славен и свещен! О, боже, милостив и добър! Освободи ни от трудностите чрез твоята милост и доброжелание. Наистина, ти си милостив и добър (Allahumma yá Subúhun yá Quddus yá Hannánu yá Mannán. Farrij Laná Bi'l-Fazli Va'l-Ihsán. Innaka Rahmanu Mannán).  

Allahumma е обръщението към бога (Allah umma) – „О, боже“.

Използваният в песента на Сузанита семпъл започва на 19-ата секунда от това видео. В оригиналния вариант той е изпълняван по-високо:

От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента – представете си песен с подобен текст върху семпли от „Аве Мария“, например. Но въпросът има и друга страна – авторскоправна.

Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине“, казва продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс, с когото разговаря Стоян Георгиев.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.

„Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за бог. Тази песен възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен.

И също така бях изумен как са си мислели, че могат да се измъкнат, правейки това. Има 10 млн. души, които познават тази песен… Това е много известна песен по целия свят и дори аз съм я изпълнявал на концерт през 1996 г., по време на откриването бахайския храм в Ню Делхи. Ако беше някоя неизвестна песен – добре, но как са си мислели, че могат да вземат толкова известна песен и да я копират по този начин?

Бях много изненадан... Но аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да я свалят от „Ютюб“ и те ще трябва да спрат да я разпространяват, защото това е нарушение на авторски права. Няма да се оплаквам за това, че съдържанието е сексуално или, че това е 14-годишно момиче. Тяхна работа е какво правят. Но не могат да правят това с музиката на някой друг“, казва Прайс.

Факт, песента беше свалена от „Ютюб“ късно снощи:

„Ако не свалят песента, ще заведем дело на момента. Но първо само ще ги помолим да махнат песента. Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари…“, казва Прайс.

„Тези хора не са питали мен и не са питали композитора. Ако бяха питали, аз нямаше да им позволя. Те просто са взели неговата песен и са написали нови думи, което е още по-лошо. Моля информирайте вашите зрители, че тези хора никога не са получавали разрешение нито да използват записа нито самата песен. Те нямат разрешение да правят това“, категоричен е той.