"Имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири. Дишаше, но имаше нужда от детоксикация. Ако спешният екип се заеме с нея, трябва да изминат поне два часа, в което линейката да не е на разположение за друг случай“, обясни Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Самонадеяност, липса на инстинкт за самосъхранение, занемарена профилактика стоят в основата на голяма част от спешните случаи през изминалия летен сезон. Това показва статистиката на Съюза на парамедиците в България, обобщена от впечатленията на членовете им в спешните екипи в курортите. Недостигът на екипи по морето става все по-сериозен и въпреки прерязаната лента на новия спешен център в Приморско, Бургаска област, той така и не заработи поради липса на персонал, съобщават от Съюза на парамедиците в България.

Сред инцидентите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При голяма част от тях причината е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след употреба на алкохол, както и през нощта. Чест повод за спешни повиквания е занемарената профилактика на хронични заболявания и неглижирането им, съобщи "24 часа".

„Има хора, които считат, че след като са на почивка, трябва да си спрат лекарствата, за да не им пречат на приема на алкохол. Пият „като за последно“ и то наистина става за последно. Други, които трябва да се пазят от слънце и прекомерна горещина, правят точно обратното – прекарват на плажа цял ден. Трети се топят в гореща кал и луга, а имат венозна недостатъчност и това са процедури, които са им коренно противопоказани и за съжаление имахме случай с фатален край“, посочва Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

 „Ненавременното търсене на медицинска помощ от пациентите е голям проблем. Изпращат ме на адрес при жена с коремна болка, която продължава 3-4 дни. На място установявам артериална хипертония с кръвно налягане 240/120 и със задух. Електрокардиограмата показа обширен инфаркт, поставих венозен път, включих кислород, дадох необходимите медикаменти и успях да я стабилизирам докато стигнем до болница“, разказва Невена Костова, зам.-председател на Съюза на парамедиците в България, четвърта степен парамедик и един от специалистите с най-дълъг стаж, работещи самостоятелно в ЦСМП.