Огромна локва с дъждовна вода се образува всеки път на ул. „Пере Тошев“ №65, когато завали. Гьолът създава ядове на десетки шофьори, собственици на заведения и магазини, и пешеходци, а използването на тротоара по предназначение се превръща в мисия невъзможна.

Всъщност размерите на локвата предполагат естествено природно образувание, попаднало случайно в урбанистична среда. Поведението на гьола от район „Южен“ наподобява един от най-мистериозните природни феномени – изчезващите езера. „Disappearing Lake“ в САЩ например изчезва напълно през лятото, а зимата си е там – досущ като това в Пловдив при обилни дъждове.

Проблемът е, че локвата никак не се вписва в градската атмосфера и ангажира гражданите с присъствието си. Недоволни пловдивчани се свързаха с TrafficNews, за да сигнализират нередността.

При всеки дъжд се случва ето това и преминаването е дежа вю. Да не говорим за миризмата, която се разнася от застоялата вода и от шахтата, която е там само за отбиване на номера“, коментира гражданин.

Жители на района споделят още, че редица търговски обекти се намират в непосредствена близост до локвата, а всеки път, когато премине кола по пътното платно, всичко около витрините им се пълни с вода.

Търговски обекти плащат данъците си, в същото време са принудени да чистят задружно, за да могат пешеходците да преминават доколкото това е възможно! Пълен абсурд“, заявяват граждани.

По тази причина на 22 март жителите на улицата входирали жалба, адресирана до кмета на район „Южен“, откъде отговорили, че казусът не попада в техните правомощия.

TrafficNews сигнализира за проблема и в ОП "Чистота", откъдето заявиха, че ще разпоредят проверка на дъждоприемната шахта, която се намира в района. От предприятието заявиха, че инспекцията ще има за цел да установи дали проблемът е в запушена шахта или е инфраструктурен.

Почистването на дъждоприемните шахти в Пловдив се извършва от фирма КМД по договор с Община Пловдив, сключен след проведена обществена поръчка. Съгласно договора дъждоприемните шахти по основните улици се извършва веднъж месечно, а във вътрешнокварталните - един път на три месеца. Дейността се контролира от ОП "Чистота"“, припомнят от общинското предприятие.

Сигнали на граждани за счупени или липсващи капаци, както и запушени шахти, се приемат на тел. 032/675 817.

Междувременно пловдивчани шеговито напомнят да не забравяте харпуните си вкъщи, защото на ул. „Пере Тошев“ №65 може да срещнете дори крокодили.  


Отговор на жалбата, входирана на 22 март т.г.