Шофьор на камион, превозващ пясък и чакъл из Пловдив, разтревожи други водачи с това, че не си е направил труда да покрие рисковия си товар с платнище. По този начин през цялото време е имало риск товарът да се изсипе върху някой от движещите се отзад автомобили. Камионът е бил забелязан и заснет от читател на TrafficNews.bg на светофара на Моста на Адата, в посока Кършияка.

"В случая камионът има обособено платнище, за да покрива товара, но не е използвано", пише нашият читател. "Независимо от бавното каране има дупки по пътя и (товарът) може да се изсипе върху друго превозно средство и да пострада някой. За мен е виновен водачът или фирмата не обръща внимание на безопасността", коментира той. Посочва, че е бил в подобна ситуация и тя не е завършила добре за автомобила му. "Това ми се е случвало на магистрала и ми направи капака като от градушка", разказва мъжът.

Рискът за автомобилите, които се движат зад камиона, е само един от проблемите. Остава и този със замърсяването на пътното платно и вдигането на прах. Наредбата за опасване на околната среда на територията на Община Пловдив разглежда този риск, като в член 5, т. 1 от нея е посочено:

"Ръководителите на строителни и транспортни дружества, бетоновъзли, варовъзли, кариери и други, които извършват превози и услуги, свързани с бетонови, циментови, варови разтвори, инертни материали, строителни материали, строителни, битови и смесени отпадъци са длъжни да не допускат разпиляване и замърсяване на пътните, уличните платна и прилежащите им територии."

Можем само да предполагаме дали поне малка част от товара на камиона не се е оказала по пътното платно, особено при рязко спиране на някой светофар или в рискова ситуация на пътя, каквито, както знаем, в Пловдив се случват предостатъчно.

"Ясно е, че имат работа и бързат, но за всичко си има правила и закони. И ако не сигнализираме и не се стараем да спазваме, ще става все по-лошо", завършва сигнала си към нас читателят ни.