Фенове на американската певица Тейлър Суифт заподозряха млад български поет в това, че е плагиатствал части от нейни текстове за своите произведения. Читатели на TrafficNews.bg ни дадоха за пример стихотворения на автора Стефан Евтимов, в които се забелязват сходства с някои от песните на поп звездата - били те в заглавието, или в част от текста.

Наш репортер се свърза с Евтимов, за да потърси и неговата позиция. Младият поет обясни, че е озадачен от информацията. Никой досега не му бил заявявал, че негови произведения приличат на текстове на чуждестранен поп изпълнител. Прилики обаче определено могат да бъдат открити, случайни или не.

Началото на стихотворението "Очаквана среща", например, е сходно с част от текста на песента на Суифт "Treacherous" на Тейлър Суифт. Русокосата изпълнителка пее "Put you lips close to mine, as long as they don't touch". Евтимов пише "Приближи устните си до моите. Толкова, че да не се докоснат". Съвпадението в превода е почти пълно.

„Началото на "Очаквана среща" е рефрен, използван стотици пъти, без конкретен автор. Нещо като "вярвай в себе си", "не мисли какво казват другите" и т.н.”, обясни Евтимов. „Известен автор на дадения рефрен няма и аз го използвам като малка част в произведение, което си е напълно позволено. Същото прави и Тейлър Суифт, както виждаме”, допълни той.

Прилика се открива и между  стихотворението на поета „Четири години” и част от текста на песента „Ronan”, чиято история е изключително любопитна. Тя е написана от Суифт, която комбинирала цитати от Мая Томпсън - майката на 4-годишния Ронан, починал от тежко заболяване през 2011 г. В текста се открива частта "I remember your bare feet down the hallway. I remember your little laugh, racecars on the kitchen floor, plastic dinosaurs" или в превод „Помня босите ти крачета в коридора. Помня малкия ти смях, детски състезатени колички на пода в кухнята, пластмасови динозаври”.

Стихотворението на Евтимов „Четири години” пък съдържа в себе си изречението "Виждам те как тичаш по коридора с малки колички и динозавърски ръце".

„Това с "Четири години" супер много ме озадачава, защото погледнах песента изцяло и наистина има общи моменти, за които нямам никакво обяснение”, обясни българският автор. Той посочва, че „Четири години” не е част от наскоро издадената му стихосбирка, нито пък е било публикувано в страницата му във фейсбук. Качвано е само в личния му профил в социалната мрежа. Съвпадението според него е случайно.

„Напълно случайно - вдъхновението идва отвсякъде и по всяко време. Никой не може да каже откъде идва, все още”, обясни Евтимов. Името на трето стихотворение на поета - „Другата страна на вратата”, пък е сходно със заглавието на песен на същата певица – „The Other Side of the Door”.

Евтимов посочи, че от посочените само „Очаквана среща” е публикувано в стихосбирката му.

 „Слушам изцяло поп музика, в която постоянно се наблъскват подобни текстове. Няма откъде другаде да е, реално, тъй като мислих доста върху този казус”, обясни поетът на въпроса ни дали самият той е фен на Тейлър Суифт и дали е възможно сходството да се е получило подсъзнателно. „Подсъзнателното влияние на това, с което храним мозъка си, е огромно и е съвсем възможно да бъде възпроизведено наново, напълно без осъзнаването, че вече го има под някаква форма”, допълни той.

На какво се дължат приликите, оставаме на вас да прецените. Но ако се захванете с писането на поезия, внимавайте каква музика слушате и как ви вдъхновява тя. Винаги ще се намерят бдителни фенове на същите изпълнители, които да заподозрат вдъхновението ви.