Румен Радев и компания „Лукойл“ подписаха проект, благодарение на който всеки българин може да генерира пасивен доход от 5000лв. всеки месец с еднократна инвестиция“.

Трябва само да се регистрирате, да изчакате обаждане от високо ниво в руската петролна компания и после да платите пари, които ще отидат незнайно къде, но не и при вас. Това предлага фишинг схема, която използва името на Румен Радев и Герба на България, за да рекламира мнима инвестиция. Сайтът с домейн „wherebybiz.com“ предоставя възможност за едносрочно вложение, след което потребителите да започнат да трупат пари по сметката си.

С препоръка от държавния глава, от чието име е казано, че „отдавна размишлява върху този проект, защото мнозина от нашите граждани постоянно търсят проекти, в които да инвестират, за да получат допълнителен доход“. В цитат на Радев се посочва, че разбира българите, защото „първо работиш за пари, а после парите работят за теб“. Подобни изразни средства обаче не са част от изказа на президента, който се откроява със своите по-сложни конструкции и словосъчетания.

Във Фейсбук страницата "Bginvest" чрез спонсорирана реклама се появява сайтът им, като този път се употребява лика на премиера в оставка Николай Денков.

Платформата предлага опция да се регистрираш, като предоставиш име и фамилия, имейл адрес и телефонен номер. След обаждане от „мениджър на компанията Лукойл“ регистрацията бива потвърдена и това отключва възможност за зареждане със средства на потребителския акаунт. Дава се възможност за сума по избор, при минимална стартова – 460лева.

С примамливи обяснения хората биват заблудени, че с „минимална инвестиция ще спечелят голяма печалба за кратък срок от време“, като средствата могат да бъдат изтеглени „към всяка българска карта“. Убеждават ги, че на платформата вече са се доверили над 40 000 инвеститори, а минимумът на печалбата им всеки месец е 9 360 лева.

Отлично се забелязва обаче аматьорската изработка на фишинг сайта, тъй като на места е направен директен превод на български език чрез компютърен преводач. Това лишава от смисъл определени фрази или ги прави неграмотно формулирани. Следното може да бъде забелязано и в рецензиите на „доволни потребители“.

Към момента не е известно дали държавния отдел по „Киберсигурност“ е извършвал проверка по случая. Няма официална информация от държавните институции или руската петролна компания.