"България е европейската перла, която много хора търсят. Просто още не са го осъзнали", това пише американският пътешественик Робърт Рийд за Gadventures. Той определя Пловдив като най-обичания град от българите и го нарежда на второ място сред 8-те причини, заради които България е страхотна дестинация. 

"Част от това се дължи на красотата на тази последна спирка на бившия Съветски блок, на юг. Там балканските планини – наричани Стара планина от местните – се сблъскват със златистите пясъчни плажове на Черно море. Освен това България е неочаквано екзотична. Тя е рожденото място на кирилицата, в някои градчета се говори само турски език и много местни поклащат глава, когато искат да кажат "ДА", пише Рийд.

Най-забавно е проучването на планинските селца. Според него там ще откриете къщи, построени през 19-и век, и традиционни механи обсипани с дърворезба. В повечето механи предлагат домашно вино, а и цените са добри. Вижте превод на класацията му, направен от fixstay.

"Аз посещавам България през последните 12 години, пишейки статии, правейки видеа и пътеводители. Любимото ми пътешествие по Българското Черноморие се осъществи в небесносин москвич, който е бил нещо като съветския кадилак.

Ето 8 причини защо това е страхотна дестинация:

1. Велико Търново

Няма по-добро място в България, където да прекарате няколко дни, от Велико Търново. И това не го твърдя заради общия ни рожден ден (22 март). Столицата на България от 12-и до 14-и век е ситуирана върху S-образна клисура. Виещите се улички минават покрай възрожденски къщи, някои от които приемат туристи и имат работилнички за сувенири.

На изток от центъра се намира цитаделата Царевец – разположена върху каменисто възвишение, тя е населявана още от траките. Повечето от съществуващите сгради и стени датират от 5-и до 12-и век.

2. Пловдив

Вероятно най-обичаният от българите град е разположен върху 7 хълма, като Рим. В стария град се намира един от най-добре запазените римски амфитеатри (2000-годишният амфитеатър Филипополис). От там може, хапвайки сандвич, да се насладите на гледката към града и Родопите. В стария град сред калдъръмените улички ще откриете богато украсени къщи от 19-и век – в някои от които може да отседнете или да похапнете.

По-долу централните улици са изпълнени с живот. Тук има ресторант, построен в старо бомбено убежище, джамия от 14-ти век, в която да надникнете, а през малките часове може да похапнете дюнер.

3. София

Столицата София не може да се сбърка, че е Прага. Това до голяма степен е град, изпълнен със сиви сгради от ерата на комунизма. Но пък местоположението на София е по-добро. Съвсем наблизо е планината Витоша, която предлага възможност за излети и ски и е достъпна с градския транспорт. Студентски град (за който съм писал в Ню Йорк Таймс) е сюрреалистично място за парти. Там ще откриете някои от най-добрите столични клубове.

Римските руини са навсякъде. Разходете се из центъра и ще ги видите – не далеч от чешмите с минерална вода, където местните пълнят вода за вкъщи. Тук са и някои от най-интересните места за пазаруване, като Женския пазар или базара край храм-паметника "Ал. Невски", където веднъж си купих съветска камера за 15 долара.

4. Вино

България има най-древната винена история. Твърди се, че тук в Перперикон е роден Дионис – богът на виното. А древните гърци са се оплаквали, че виното, произвеждано от северните им съседи, е твърде силно и неразредено с вода. Можете ли да си представите?

В наши дни българското вино е микс от западните сортове (Каберне Совиньон и Мерло) и местните видове грозде, които няма да намерите никъде другаде.

Много български ресторантчета, особено в селцата, предлагат собствено произведено вино.

Моето любимо вино е тъмночервеният Мавруд и сочното мелнишко вино, за което местните се кълнат, че не причинява махмурлук. Най-доброто място да си набавите от това вино е в Мелник, на юг от София. Тук може да опитате вино в пещера, която се ползва за отлежаване на вина от 250 г. Аз съм тествал теорията за махмурлука и мога с удоволсвие да съобщя, че работи.

5. Крепост като от Властелина на Пръстените

На северозапад от София се намира Белоградчик, където ще откриете тази необикновена римска крепост. Тя е изградена от римляните преди няколко хилядолетия и е разположена сред извисяващите се скални върхове, някои от които приличат на хора. Наблизо ще откриете и туристически пътеки, и скално катерене.

6. НЛО сградата

На около 90 минути с кола на юг от Велико Търново се намира бившата комунистическа сграда – Бузлуджа, разположена в прохода Шипка. Сградата с форма на чиния е толкова футуристична, че е позната като НЛО сграда. След края на социализма властите са затворили сградата, но и днес изследователи се промъкват вътре.

7. Градът на хеви метъла на брега на морето

През 70-те и 80-те Черноморието е служело като Червена ривиера за почиващите комунистически лидери. Днес някои морски курорти като Слънчев бряг са толкова презастроени, че е трудно човек да им се наслади. Други, като древния Созопол, са исторически или пък сравнително по-тихи като Синеморец.

Трети морски градчета са фенове на Айрън Мейдън. Каварна, която е недалеч от границата с Румъния, е преобразена от бившия си кмет Цонко Цонев. Той започна метъл фестивал, посетен от гиганти в рок музиката кото Скорпионс, Юрая Хийп и други.

8. Баница

В българия има два вида храна: българска храна и пица (втората е толкова често срещана и толкова удавена в кетчуп, че и тя се е превърнала във вид местно ястие). Но има само една българска закуска – БАНИЦА.

Не може да си тръгнете, без да сте опитали това ронливо тестено изделие, пълнено със сирене. Може да я откриете във всеки град. Оглеждайте се за местни хора, редящи се на опашка пред прост щанд, ядящи прясна баница, обвита в хартия, обикновено с цигара в другата ръка и еспресо някъде около тях.

Обикновено струват около 1 евро и когато са топли – понякога пълни с ябълка или друг плод, – са най-вкусното нещо в страната.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg