Пъпешът е едно от най-примамливите летни изкушения, независимо дали изберете жълт, оранжев или дори светлозелен.

Той е сладък, ароматен и полезен. Така, както хапвате с наслада диня, направете го и с пъпеша, защото той не отстъпва с нищо по ползи от зелено-червената си приятелка. Освен това спокойно можем да кажем, че има вкус на лято.

Пъпешът съдържа бързи въглехидрати, глюкоза, фруктоза и захароза. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не води до напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза. Освен това този плод е богат на витамините С, В, а също и на калий, магнезий, желязо, калций и селен. Действа благотворно на тимуса и щитовидната жлеза и отлично прочиства организма, пише Zdrave.to.

Това полезно действие се дължи на факта, че нишестето и пектинът, които пъпешът съдържа, не се усвояват в хранителната система, в същото време поемат вредите вещества в червата и ги изхвърлят навън. Ето защо прочистващ ден с пъпеш през лятото е възможно най-добрият подарък, който може да си направите.

Този плод е богат още и на фолиева киселина, което го прави задължителен за менюто на дамите, които планират да забременеят, на бременните и на малките деца.

Умее отлично да се грижи за фигурата!

Въпреки че е сладък, всъщност пъпешът е със сравнително ниска калоричност – 42 ккал на 100 г. Високото съдържание на течности – 67% пък го прави подходящ за летните жеги. Освен това помага и при запек.

Препоръчваме ви да го включите в менюто си, ако страдате от камъни в бъбреците, проблеми с жлъчката и заболявания на отделителната система. Хапвайте пъпеш и за да сте спокойни. Доказано е, че влияе добре на нервната система и тонизира организма. Плодът е богат и на целулоза, която стимулира изхвърлянето на „лошия” холестерол.

За перфектна кожа

Сладкият плод помага и при проблеми с кожата. В козметиката е доказал своя избелващ ефект при лунички и пигментни петна. Помага и при кожа, изморена от слънцето.

Важно е да знаете обаче, че е по-добре да избягвате консумацията на пъпеш, ако страдате от язва на стомаха и дванайсетопръстника или захарен диабет. Също и ако сте кърмеща майка, защото това може да бъде причина за диария на бебето.