Задух, засилващ се при физически натоварвания, сърцебиене, високи стойности на кръвното налягане и опорно-двигателни оплаквания са най-честите симптоми на т.нар. дълъг COVID. Наблюденията са на кардиолога д-р Цветан Деведжиев от МБАЛ "Свети Мина". Миналото лято в общинската болница бе открит първият в страната център за пациенти с усложнения след преболедуване, където ежедневно търсят помощ между 15 и 20 души.

Обикновено неразположенията започват около месец след прекаран коронавирус. Всички пациенти, които минават през кабинета, се преглеждат от специалисти – невролози, кардиолози, ревматолози, и при необходимост им се правят лабораторни и образни изследвания. Медиците съветват да не се подценяват оплаквания и при необходимост да се търси помощ. 

„С голямо внимание трябва да се следят сърдечно-съдовите оплаквания, преди всичко увредата на сърцето. В практиката си виждаме доста промени в обвивката на сърцето, както и понякога възпаление на мускула на сърцето“, казва специалистът.

Той и колегите му често наблюдават и ритъмни нарушения, преди всичко ускорена сърдечна дейност, което допълнително изморява пациентите, прекарали COVID-19 с пневмонии.

В някои от случаите пациентите се е налагало да бъдат приети за лечение в болница заради кардиологични усложнения. Друга голяма част от преминалите през кабинета са насочени към хематолог заради проблеми с кръвосъсирането. 

При децата по-тежките форми на заболяването протичат с бронхитни възпалителни заболявания или с възпаление на горните дихателни пътища.