На тържествена церемония снощи за връчване на наградите "Лекар на годината", организирана от Българския Лекарски съюз, проф. д-р Иван Дечев получи почетен знак и грамота в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност”. Призът е на национално ниво. Той бе отличен и с почетен знак и грамота от Районна колегия - Пловдив на Български лекарски съюз в категория „Отличен лекар от Районна колегия при Българския национален съюз”.

Проф. д-р Иван Дечев е началник на клиника по урология при УМБАЛ "Свети Георги", ръководител катедра по Урология и обща медицина при Медицински университет - Пловдив и Директор на Департамента по чуждо езиково обучение при Медицински университет - Пловдив.

Медици бяха отличени и в категориите "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники", "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация", "Ти си нашето бъдеще".

Наградата "Лекар на годината 2019" бе връчена на проф. Пламен Георгиев Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница "Св. Марина" във Варна и преподавател в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Тази година една от наградите е посветена на инициативата "Добрата дума лекува", която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. Носителят на отличието е д-р Здравко Пенков от Сливен.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер, и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.