Пловдив се размина с грипната вълна, която се очакваше да ни „залее” в края на януари. По наблюдения на лекарите, в момента масово пациентите с грипоподобни симптоми всъщност са заразени с новия вариант Омикрон на COVID-19. При част от тях антигенните тестове излизат отрицателни, но въпреки това става въпрос именно за коронавирус.

„Ежедневно имам пациенти с типичните за Омикрон оплаквания – хрема, болки в гърлото, лека температура и отпадналост. При около една трета от тях антигенният тест е отрицателен. Но резултатът може да се окаже лъжлив, ако тестът не е направен правилно. Вирусът преминава много бързо в тялото и ако се изследваме, когато симптомите вече отшумяват, резултатът ще бъде отрицателен”, обяснява общопрактикуващ лекар.

Основната причина да се спре разпространението на грип и остри респираторни заболявания са въведените по-строги противоепидемични мерки и ваканцията на учениците. След срещата на Областния оперативен щаб тази седмица от РЗИ отчетоха положителна тенденция и при заболеваемостта от COVID-19 при децата. Чувствително е спаднал процентът на заразените и хоспитализирани деца до 18 години, като само едно от педиатричните интензивни легла е заето. 

При заболелите от грип в Пловдивска област спадът е пет пъти. За изминалите седем дни заболеваемостта е 7.6 на 100 000 души, докато седмица по-рано е била 36.25 на 100 000. Най-засегнати са хората над 65 години и децата между 5 и 14 години, докато във възрастовата група между 30 и 64 години няма нито един потвърден случай на грип.

Леко намаляване на епидемичния процес на остри респираторни заболявания се наблюдава и на национално ниво. Общата заболеваемост за страната е  102,69 на 10 000 души, докато за предходната седмица е 123,20. Сред наблюдаваните общо 379 796 души от всички възрастови групи са регистрирани 3900 случая на остри респираторни заболявания (за предходната седмица са 4679). Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 0-4 г. (354.01), следвана от възрастовата група 5-14 г. (269,87).