Нови три случая на коклюш са регистрирани днес в Пловдив. Те са при ученици – две близначки от шести клас в ОУ „Яне Сандански“, както и едно 17-годишно момче от СУ „Св.св. Кирил и Методий“. Тримата са със завършен имунизационен цикъл и състоянието им е добро. Паралелките им ще бъдат карантинирани.

До момента случаите да доказана коклюшна инфекция в Пловдив и областта са 52. Това заяви пред TrafficNews началник отдел „Противоепидемичен контрол“ д-р Таня Учорджиева от РЗИ–Пловдив.

В седмицата 13 до 19 май са регистрирани 185 случая на коклюш за цялата страна, което е с три случая по-малко от предходните 7 дни. 179 от тях са потвърдени. От началото на годината в страната са регистрирани 1170 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани едва 4 случая.

Припомняме, че вчера Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. в размер на 1 000 000 лв.. Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени през 27-36 гестационна седмица от бременността, организиране на имунизационния процес, разкриване на имунизационни кабинети и осигуряване провеждането на лабораторна диагностика на коклюш.