Запазва се тенденцията в броя на пациенти, посетили клиники заради ухапване от кърлеж. За месец юли са регистрирани 11 случая в Област Пловдив, съобщиха от Регионалната здравна инспекция пред TrafficNews. Седем от тях са се случили в града под тепетата, а 4 – в Асеновградско.

На този фон се бележи спад в случаите на пациенти с клинична картина, наподобяваща  Лаймска болест или Марсилска треска. По данни на инспекцията за цитирания период да били поставени две диагнози Лаймска болест. Те са регистрирани в инфекциозните клиники в Пловдив. Отново два са случаите на диагностицирани с Марсилска тряска – по един в Пловдив и Асеновград. Припомняме, че общият брой на тези заболявания за изминалия месец бе 12, или три пъти повече.

От РЗИ уточняват още, че ситуацията с ентеровирусните инфекции, силно активни през летния сезон, е спокойна. В инфекциозните клиники в областта се регистрират средно между 2-3 пациенти с подобни оплаквания.

Характерни симптоми за заболяването са диария, повишена температура и обща отпадналост. Предаването се случва най-често по въздушно-капков път, или чрез контакт със заразена повърхност. За групата на ентеровирусите е характерно, че те са сравнително издръжливи в околната среда и се изолират от вода, почва, и хранителни продукти – плодове, зеленчуци, мляко и неговите производни.

Лекари съветват да се избягва общуване с болни. Важно с спазването на завишена хигиена, по възможност храната да не се пипа с пръсти и да се пие само вода от проверени източници.