Много от рисковите фактори за COVID-19 са свързани с проблеми с холестерола, поради което това се анализира внимателно и има все по-голямо значение за развитието на пандемията.

Учени от Университетската болница Ла Пас, в Мадрид, са анализирали влиянието, което нивата на холестерола могат да имат върху еволюцията на инфекцията при пациента.

Не всички видове холестерол са еднакви. Необходимо е да се прави разлика между "добър" холестерол  - HDL, и "лош" холестерол - LDL. При пациенти с по-високи нива на добър холестерол на възраст над 75 години и, следователно с по-висок риск при СОVID-19, се наблюдават 25% по-малко смъртни случаи.

 

Как действа HDL - добрият хорестерол?

Ако прегледаме някои от основните фактори, които могат да влошат развитието на COVID-19, във всички случаи обикновено присъстват и ниските нива на HDL холестерола. В предишни проучвания е установено, че ниските нива на добър холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни проблеми, вирусни и бактериални инфекции. Причините, които свързват нивата на HDL и риска от инфекция, не са ясни, но това е факт, обяснява д-р Хосе Мостаза, интернист от Ла Пас и автор на проучването.  

Една хипотеза е, че този холестерол носи протеини, свързани с имунната система и може да помогне на вируса да се разпространява по-малко. Това е елемент, който увеличава шансовете заболяването да се усложни.

 Проучване на смъртността 

В случай на COVID-19 понякога усложненията водят до летален изход. Този риск обикновено е свързан с прекомерното възпаление на тъканите и развитието на цитокинова буря. Добрият холестерол може да ограничи този смъртоносен риск, защото намалява цитокиновата буря. Следователно, той помага да се избегне коморбидността и възпалителните увреждания, за които има много сериозен риск при COVID-19.Това проучване показва, че подходящите нива на HDL дават по-добри резултати, дори в случаите, когато инфекцията се влошава.

Какво ниво на холестерола е подходящо?

Проучени са изследванията на почти 37 000 души на възраст над 75 години, които са боледували от COVID-19 за периода между март и декември 2020 г.

От тях почти 10 000 са смъртните случаи -  повече от 26%. Холестеролът, който остава в клетъчната мембрана, може да улесни навлизането на COVID-19 в клетките. При проучването са направени корекции предвид фактори като лечение, възраст, пол и други заболявания. 

Резултатът е потвърдил важността на оптималните нива на добрия холестерол. При мъжете нивата, които се считат за ниски за HDL холестерол са под 40 mg/dl. При жените тези нива се променят донякъде в сравнение с мъжете: те са ниски, когато има по-малко от 50 mg/dl. Този холестерол помага за пренасянето на лошия холестерол в черния дроб и последващото му елиминиране.

Как холестеролът помага на COVID-19?

 Холестеролът може да помогне за настъпване на инфекции. Следователно той може да помогне и на разпространението на коронавируса.

Едно от обясненията е, че холестеролът обикновено се намира в клетъчните мембрани. Вирусът може да го използва, за да влезе в клетката. Всъщност едно от успешните средства за лечение на COVID-19 са статините, които са основно лекарство за понижаване на холестерола. Статините са лекарства, които активират ген в нашето тяло, който помага за елиминирането на холестерола, циркулиращ в кръвоносните съдове. Статините премахват голяма част от холестерола, който е останал в клетъчната мембрана. Следователно те затрудняват проникването на коронавируса.

Как да увеличим HDL?

Очевидното заключение от проучването на Болницата в Ла Пас е, че всеки, и особено тези, които са най-застрашени от тежки форми на COVID-19, трябва да бъдат насърчавани да подобрят нивата си на добрия холестерол. Начинът за това е добре известен: отказ от тютюнопушене, балансирана и разнообразна диета и умерени физически упражнения. В проучването се наблюдава, че защитата на HDL холестерола се наблюдава при всички групи пациенти, въпреки че е по-слаба в случаите на затлъстяване, добавят авторите.

Източник: Puls.bg