Ентеровирусна инфекция вероятно е причината за симптомите на хранително отравяне при част от децата в ДГ „Радост“ в Пловдив. Това е версия, която обявиха за TrafficNews от Регионалната здравна инспекция. Няма обаче доказани проби на представителите на рода вируси. Предстои всички данни от проверката да бъдат изпратени до здравното министерство.

„Ако беше проблем с храната, която се сервира на децата, по-голям брой от тях щяха да имат симптоми на хранително отравяне. В случая неразположение са имали само децата от една група. Те са 8 от общо 90, които са консумирали същото хранене“, казва д-р Милена Панайотова.

При извършена проверка от РЗИ са взети проби от персонала – носен и гърлен секрет, на I-ва група за бацилоносителство (дизентерия, салмонела, ентеропатогенни коли) и стафилококус ауреус.

Пробите на персонала са отрицателни.

Припомняме, че Областната дирекция "Безопасност на храните" също извърши инспекция в детската градина и кухня-майка с дейност кетъринг, приготвила храната, с която децата от ДГ ,,Радост“ се хранят. Проучването им показва, че на 30 май са изхранени 90 деца, от които 8 деца само от I-ва група са проявили симптоми - температура и стомашно неразположение, 3 от тях са посетили лекар.

Междувременно са взети проби от готовите за консумация кулинарни изделия за микробиологично изпитване и отривки от трапезната посуда. Резултатите са показали отклонения от заложените показатели на основно ястие – риба на фурна с гарнитура и от контактните повърхности.

По тази причина на обекта е било издадено и връчено предписание за щателна дезинфекция, а на директора на ДГ „Радост“ ще бъде връчен Акт за установяване на административно нарушение.

Повече за проверката на ОДБХ вижте тук:

Развалена риба и замърсена кухня са причината за хранителното отравяне в ДГ "Радост" в ПловдивНа директора на ДГ „Радост" предстои да бъде връчен акт