Да се изключат напълно въглехидратите

Така автоматично лишаваме мозъка си от гориво и тялото ни от енергия. Известният  мазнинен режим на Аткинс, при който тялото изпада в състояние на кетоза се доказа в дългосрочен план като нездравословен с риск за обостряне на ССЗ и повишен риск от преждевременна смърт, висок холестерол, атеросклероза.

 В много редки случаи кето режимът може да доведе и до кетоацидоза при спазване на строг нисковъглехидратен режим. Има риск от обостряне на проблеми с жлъчния мехур, както и до образуването на камъни и холестеролови натрупвания в жлъчката, камъни в бъбреците, обостряне на панкреатит, депресия и тревожност. Това може да се предизвика поради ниската кръвна захар в мозъка, слаб имунитет и дисбаланс в чревния микробиом, което може да доведе до запек или диария и да влоши оплакванията при синдром на дразнимото черво.

Въглехидратите са важна част от нашата хранителна пирамида. Те трябва да бъдат основният източник на енергия на тялото в една здравословна и балансирана диета.

Проучванията показват, че след такъв нисковъглехидратен режим, успехът е временен и пациентите качват повече килограми, отколкото първоначално са натрупали и същевременно са по-болни.

За да е ефективен режимът в дългосрочен план, трябва да се научите как да избирате правилните въглехидрати.

Фастинг, вместо закуска

Пропускането на закуската забавя метаболизма ни, води до нестабилни нива на кръвната захар и е причината да преяждате по-късно през деня. Твърде дългото гладуване може всъщност да насърчи тялото ви да започне да складира повече мазнини в отговор на глада, с цел да защити организма, тъй като за него това е сигнал за „опасност“.

Въпреки че хранителните разстройства нямат една единствена причина, ключов рисков фактор е диетата.

Ограничаването на храненето до малък прозорец, може да се разглежда като екстремно компенсаторно поведение, което може да предизвика нарушени поведения или мисловни модели като неудовлетвореност и ниско самочувствие и може да има много отрицателни, физически и психически последици. Те могат да варират от чувство на силен глад до главоболие, замаяност, храносмилателни проблеми, промени в настроението, умора, ниска енергия и нарушения в съня.

Периодичното гладуване е ограничаващо поведение и се припокрива, а дори и провокира хранителни разстройства като анорексия, булимия, преяждане.

Защо гладуването е опасно и какви трайни последици може да доведе в организма?

Когато гладуваме, връзката ни с глада и сигналите за ситост на тялото ни се прекъсва. Освен че се свързва с появата на хранителни разстройства, се насърчава нездравословна фиксация върху храната и размера на тялото и стимулира чувството на срам около храненето.

Дългосрочната безопасност и ефективност на периодичното гладуване все още до голяма степен са непотвърдени.

Проучванията са установили, че хората, които гладуват редовно повече от 16 или 18 часа на ден имат по-висок риск от камъни в жлъчката, хранително разстройство като форма на нарушено храносмилане. Това се дължи на игнорирането на сигналите за глад и лесно може да се превърне в хлъзгав наклон към нарушена връзка с храната или хранително разстройство.

В списъка на храносмилателни проблеми вследствие на гладуването са възможна поява на запек, подуване на корема, главоболие, разстройства в репродуктивното здраве, недостиг на хранителни вещества, умора и ниска енергия.

Периодичното гладуване може да доведе до физиологични проблеми, тъй като тялото преминава от глюкоза към складирани мазнини за енергия, което може да предизвика хипогликемия. Рискът е повишен при хора с диабет, а последиците от една хипогликемия могат да доведат до сериозни неврологични проблеми и кетоацидоза сред диабетиците.

В повечето проучвания липсват по-дългосрочни изследвания необходими за подкрепа на периодичното гладуване, като ефективна и устойчива стратегия за отслабване.

Скорошно проучване в JAMA Internal Medicine не показва разлики в загубата на тегло между тези, които гладуват и тези, които се хранят последователно.

Дългосрочна безопасност и ефикасност на периодичното гладуване е необоснована, защото повечето изследвания върху хората досега са включвали малки размери на извадката и кратка продължителност, често пренебрегвайки ефектите върху психическото и емоционалното здраве.

Наблягате на „полезни“ смутита.

Плодовите смутита съдържат голямо количество захари и увеличават рязко гликемичния индекс.

Мюслитата

Под формата на крънчове, съдържат много захари и мазнини в сравнение с овесените ядки.

Лъжичка оцет в чаша вода

Това няма да доведе до отслабване, но може да обостри стомашни проблеми, жлъчна колика и панкреатит.

Повече тренировки за по-добра фигура

Прекомерното трениране може да доведе до умора и контузии. Почивните дни са от решаващо значение за възстановяването и растежа на мускулите.

Храниш се два пъти дневно и предимно когато си гладен

Когато пазите рестриктивна към калориите диета, тялото ви променя метаболизма си, което от своя страна прави така, че все по-трудно да сваляте килограми. За да запазите темпото на намаляване на теглото, трябва да намалявате калорийния прием, което прави трудно спазването на диетата.

Прибягване до „лесните и бързи“ методи като придобилите популярност инжекции с Лираглутид

Излязоха различни метаанализи, които наблюдават тенденция към повишен риск от панкреатит, хипогликемии и други състояния и заболявания.

Естествено, самите инжекции в определени дози имат своите индикации при пациенти с диабет и висок индекс на телесна маса (ИТМ), заедно с добър хранителен режим, но злоупотребата с тях при хора с близък до нормалния ИТМ или под този индекс, може да бъде дори опасна.

Без правилен хранителен режим, след преустановяване на посочените по-горе методи, те водят до стремглаво завръщане на килограмите и отключване на различни заболявания и обостряне на съществуващите.

Като гастроентеролог разработих режим, който цели на първо място здравословно и плавно отслабване и позициониране на теглото в дългосрочен план и същевременно подобряване на физическия тонус и психологическото ни равновесие.

Визитка

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“. Преглежда и в ДКЦ „Пълмед”,  като периодично извършва прегледи и в МБАЛ „Булгасмед“ – Бургас, осъществява също онлайн консултации в платформата на Healee MD. Един от приоритетите й е борбата със затлъстяването и в този аспект тя е разработила диетичен режим от три фази, при който в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя също лекува успешно различни гастроентерологични заболявания. Създала е и програми за бърза детоксикация и очистване от натрупаните токсини, особено подходяща за след празниците.