„Думата диета не означава ограничение и глад, а  начин на живот. Правилно разпределената храна по групи води до редуциране на мазнини, а не гладуването. Отслабването не включва ограничение, а хранене по хранителната пирамида, които съдържа всички хранителни продукти”, това коментира пред TrafficNews.bg Росица Тончева, която е специалист за здравословно и диетично хранене. Работила в редица болници и центове за редуциране на килограми у нас, както и в чужбина, а в момента е консултант в пловдивска клиника. 

В разгара на летния сезон много хора се подлагат на радикални диети като целта е рязко сваляне на килограми, което обаче в много случаи има йо-йо ефект и сериозно вреди на здравето. Именно в такива случаи допитването до експерт е по-добрият вариант, отколкото избирането на диета  на случаен принцип от интернет. Забързаното ежедневие, стресът и липсата на време са фактори, които влияят негативно на всеки хранителен режим, но правилният подбор и честото хранене могат да внесат баланс и здравословно да намалят излишните килограми.

„Клетката има памет и всичко, което е вкусно на нашите рецептори е запаметено. Обикновено „вкусните” неща имат голям процент захар и мазнини. Когато сме нервни първосигнално се обръщаме към всички тези „запаметени” неща, за да намерим успокоение. Ние сме осиновили тези вкусове,  но те не са ни необходими. Лишаването от всички видове тестени и пакетирани изделия не е ограничение. Правилното хранене включва всички храни от хранителната пирамида”, коментира диетологът Росица Тончева.

Какво съдържа едно здравословно меню, колко пъти трябва да се храним на ден, как да свалим излишните килограми и каква е опасността от най-масовите диети, вижте мнението на Росица Тончева в следващото видео: