Ако някога сте си мечтали да попаднете на красиво място, изглеждащо така, сякаш е родено от въображението на велик писател, тези 10 дестинации могат лесно да превърнат мечтите ви в реалност. 

Тези малки градчета са перфектен вариант за романтично бягство, затова сме убедени, че след като разгледате снимките им в галерията, моментално ще ви се прииска да планирате следващата си почивка. Повечето от тях се намират в различни кътчета на Европа и до тях може да се стигне буквално за часове.

Потопете се в амосферата на приказните градчета! 

Алберобело, Италия

Малкото градче Алберобело е закътано в Южна Италия. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Това, което печели популярност на този италиански район са уникалните постройки, известни като трули (Trulli). Трулите са уникални праисторически постройки от варовик, които са оцелели непокътнати до наши дни. Алберобело се разпростира на 2 хълма, разделени от речно корито.

Баньоне, Италия

Малкото тосканско градче Баньоне освен с невероятната си архитектура е известно със специфичен вид лук, който се отглежда там и който има лилав цвят.


Байбъри, Великобритания

Байбъри е очарователно малко градче в югозападна Англия. Сгушено в района на Котсуолд, област Глостършър, то е на около 10 км от Сайрънсестър. Някога описан от Уилям Морис като "най-красивото градче в Англия", днес Байбъри се смята за един от най-живописните и приказни градове в цяла Европа.

Блед, Словения

Блед е словенският бисер в природната съкровищница на Европа. Име на град, на езеро, на остров и на замък, Блед е незабравима дестинация, надарена с всички блага на майката Земя, които ще направят почивката ви съвършена. 

Йорк, Великобритания

Йорк е един от най-аристократичните градове на Великобритания. Ако сте почитатели на класическата английска литература, то стъпвайки в Йорк и въобще в графство Йоркшир, веднага ще се почувствате като герой от някой роман. Тук всичко е автентично от далечния XIV в. Градът има римски и викингски корени и е бил известен и под други имена.

Егисайм, Франция

Егисайм е градче във Франция, което е разположено в една от най-източните и части, не много далеч от границата с Германия. През май месец 2013 година градчето е избрано за Любимото градче във Франция (Village préféré des Français). Полудървени къщи, калдъръмени улички, цветни лехи на всеки ъгъл – тази френска община удивително прилича на куклен град. А зад спретнатите фасади се крие вкусен пълнеж: в избите на Егисайм отлежава отлично вино – през този град преминава главния винен маршрут в региона.

Гьореме, Турция

Гьореме e малко селище, разположено в центъра на Кападокия. Като казваме село, човек трудно ще си представи, че това наистина е село, ако вярва на очите си. Скалните църкви в Гьореме са издълбани в меките вулканични скали. Фреските по стените им съдържат примери на византийското изкуство. Многобройни скални гъби или конуси или както искате така ги наричайте, прокопани като термитници се намират от всички страни на селището, включително и вътре в него, правейки пейзажа някак си нереално фантастичен. 


Халстат, Австрия

Сякаш излязло от приказките, селцето Халстат в Централна Австрия е разположено на брега на живописно езеро със същото име. Тук в продължение на хиляди години се добивала сол, благодарение на което Халстат процъфтявал. Изключително приятен е и площадът, който е заобиколен с обвити в бръшлян къщи.

Манарола, Италия

Манарола – малко рибарско селце, стъпило гордо върху надвисналите над морето скали. Намира се в областта Чинкуе Терре – част от италианската Ривиера, приютила в пределите си 5 изумително красиви селца – Рио Маджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца, Монтеросо ал Маре. Те са свързани помежду си с пътека, по която може да се мине пеша и на места ще изиска усилия от ваша страна, но пък гледката ще ви мотивира да се стегнете.


Още новини ТУК

TrafficNews.bg

Използвани са материали на missbloom и google