Президентът Росен Плевнелиев откри паметника на цар Самуил в София. На церемонията бяха и вицепремиерът Румяна Бъчварова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Скандал при откриването не се случи. Стотици ръкопляскаха, когато платното бе свалено и статуята на цар Самуил бе открита.

През последните дни избухна война в интернет на тема къде да бъде поставен паметникът и какви да са очите на прочутия военачалник.

Най-активни срещу поставянето на Самуил до църквата Св. София - идея на Министерския съвет и президентството, са активистите на Протестна мрежа и известни реформатори.

Започна подписка, инициирана от изпълнителния директор на фондация "РискМонитор" Стефан Попов, съобщава 24 часа. Недоволните критикуват стила на изпълнение на монумента, чийто автор е Александър Хайтов, както и мястото, където ще бъде сложен

 

Монументът, който е висок 6,20 м се издига в градинката до базиликата "Св. София". Почетен караул и камбанен звън в храма "Ал, Невски" ознаменуваха откриването на първия паметник на български владетел в центъра на София. Стотици граждани също бяха на площада. Сред тях имаше и българи от западните покрайнини.

Паметникът е инициатива и дарение от д-р Милен Врадевски и фондацията му "Българска памет". Монументът е дело на скулптура Александър Хайтов, който беше избран с конкурс сред повече от 20 проекта.

 "Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ е да запази жива паметта на своите предшественици. Славно място в пантеона на историческата слава е отредено на Цар Самуил-владетелят, който в един от най-трудните периоди успява да запази българската държава", каза Патриарх Неофит, който лично освети паметника.

 

 

Истински съм горд, че в центъра на този исторически момент, който ни дава възможност да градим мостове вътре в себе си и между държавите. Надявам се, че това ще бъден ценен дар за София", каза д-р Милен Врадевски. Той благодари на проф. Георги Близнашки, че е покровителствал, дал е разрешение и е настоял паметникът да бъде поставен именно в градинката пред църквата "Св. София".

 

 

Трябва да направим всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои, докато това не стане и то точно тук, в църквата "Св. София", в която той се е черкувал. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването на паметника на цар Самуил в София.

 

Държавният глава не пропусна да коментира и критиките към визията на монумента. "В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари страната ни и да я направи 16-та република, но иначе спорим, когато се поставя паметник на български владетел. София няма паметници на Аспарух, Крум, Омуртаг, Симеон, които са велики българи. Като президент ще се радвам паметниците на български владетели да се множат, заяви Плевнелиев.

 Президентът каза, че от днес България вече има своя държавен знак на почит към своя велик цар Самуил. Хилядолетия след него подвигът му не е забравен. Той посочи, че Самуил и войните му са пример как се води битка в името на България

 

 

  

 

 
 
 
Още новини ТУК
TrafficNews.bg