„В живота всичко отминава. Освен желанието да се събудиш край морето“.

Франц Кафка не е подозирал колко правота е заключил в тази простичка фраза. Дълбочината ѝ обяснява романтиката на изгревите и залезите, които хоризонтът прави незабравими, мириса на море, бриза и всички споделени стъпки в пясъка.

Именно подобни преживявания направиха къмпингуването и палаткуването модерни през последните години. Пикът на популярността им пристигна в лятото след COVID пандемията и карантината, наложена заради нея. Тогава идеята за почивка, прекарана близо до природата и дивото, стана в пъти по-привлекателна за летовниците.

Чаровната примитивност на къмпингите вече е магнит не само контингента на хипстъри и хипари. През последните години по Черноморието се появиха каравани и бунгала, които предлагат висок стандарт и луксозни условия – подобни на тези в хотелите с няколко звезди.

Удоволствието да се будиш и да ти мирише на море обаче става все по-солено, засича проверка на медията ни. През идния сезон къмпингите в страната поставят ценови стандарт от около 100 до 200 лв. за нощувка.

Като един от най-скъпите и луксозни къмпинги се заформя „Гардения“, сгушен в заливите на Лозенец. Наемът на делукс каравана, която приютява от 4 до 6 души, може да струва над 200 за нощувка. В периода от средата на юни от средата на септември първа линия коства 400лв. на ден.

Къмпингите „Каваци“, „Градина“, „Златна рибка“, „4 сезона“, „Якото място“ държат приблизително подобен стандарт. Красиви и романтични каравани и бунгала струват от 110лв. до 150 лв. за нощувка. Цената включва всички необходими удобства, а често помещенията са с капацитет до 6 души. Те обаче имат изискване за минимален престой – повечето с поне 4 дни.

Така по груби сметки за цяла седмица на морето с компания трябва да платите около 1000 лв., а ако сте 5-ма души, ще ви излезе малко над 200лв. за спане.

Резервацията на парцел за карана или кемпер също не отстъпва, като сезонната тарифа на споменатите места по Черноморието варира между 5000 и 7500 лв. 

Все още се предлагат и места, които отговарят на стандарта на туристи с по-скромни възможности. На къмпинги без луксозни условия се намират каравани за цени от 60 до 80 лв. за нощувка. Такива откриваме в „Ахелойска битка“, „Крапец“ и „Атлиман“.

Все по-малко обаче остават къмпингите, на които все още на почит е палаткуването. Едно от последните места, където спокойно може да разпънете палатка на Южното Черноморие са къмпинг „Крапец“, „Юг“, „Арапя“ „Силистар“. Средната цена за поставяне на палатка е 10лв., но на повече от местата обаче ще трябва да доплатите и за всеки отделен човек, който спи в палатката. За възрастни цената върви между 10 и 14лв. За 5 дневна почива на „Крапец“ двама възрастни ще трябва да отделят около 150 лв.

Северното Черноморие се затвърждава като по-евтина дестинация за любителите на къмпингуването. На „Шкорпиловци“ например има възможност да изкарате цял сезон на каравана срещу 3200 лв. Ако пък искате да наемете палатка, стойността на ден възлиза на 46лв. – за палатка, терен и двама възрастни. С 10 лв. по-евтино излиза, ако палатката е ваша.

Къмпинг „Иракли“ е обявил цени в активния сезон от 20лв. на каравана или бунгало и 10 лв. за палатка. Престоя на всеки възрастен се заплащат отделно по 10лв., за дете - 5лв.

Едни от най-евтините цени е държи къмпинг „Нептун“, където за цял сезон на каравана може да ви коства бюджетната сума от 1000лв. Трябва обаче отделно да заплатите консумацията на електроенергия и вода.

Странно или не, високият ценови стандарт не е в състояние да откаже мераклиите да кажат "довиждане" на градския шум. Проверка на медията ни сочи, че именно едни от най-скъпите места са резервирани за почти целия сезон. Пример за това е къмпинг „Гардения“, където едноседмична почивка на бунгало струва близо 2000 лева. , а "дупка" без резервация няма!