Градусите започнаха да се покачват, природата да се събужда, а с тях и желанието за разходки сред природата.  Последните седмици не предполагат да стоим на дивана пред телевизора, а слънцето сякаш ни подканя да излезем навън, да забравим за грижите и открием нови горски пътеки и дестинации.  Освен за ски, високите части на планините все още не са толкова притегателно място, затова ще ви предложим идея за разходка, която хем е по-близко до града, хем ни откъсва от градската шумотевица. 

Нашият виртуален маршрут ще ви отведе до връх „Анатема”, който се намира над Асеновград. Походът ще ви отнеме около 3 часа в двете посоки, като трябва да се подготвите за по-натоварено изкачване в първата му част(все пак ще покорите връх).  Красивите гледки обаче напълно ще заличат умората от физическото натоварване, така че слагайте по-удобни обувки и потегляйте към Асеновград. Като бонус към разходката, маршрутът преминава и през няколко красиви параклиса, на които има изградени беседки и чешми, където  може да възстановите силите си и да се насладите на разцъфващата природа.

Връх „Анатема” маршрути

Вариантите за изкачването на върха са няколко, като местните могат да ви изброят поне няколко  пътеки, по които може да достигнете до най-високата част на върха, който е висок 660 метра. Ние ще се спрем на два машрута, като единият тръгва от кварта „Изток”, а другият от квартал „Свети Георги” (или както е по-известен в Асеновград „Джордж махала”).

На кратко за маршрута от квартал „Изток”

Отправната ви точка е кръстовището на  улиците „Годна Вода” и „Черни връх”, където се намира детска градина „Мир”.  Там оставате автомобила и поемате по пътека от ляво на забавачката.  По маршрута следва язовир, а след него правите десен завой.

Язовирът всъщност е долният изравнител на ВЕЦ "Асеница”, а след това ще преминете през вилна зона.  След около половин километър ще достигнете до широка поляна с красива гледка. Следвайте жълтата маркировка и табелата, която води към „Св. Илия”.  След около половин километър ще видите кръстопът и трябва да поемете вдясно и малко след това ще излезете и на самия връх.

Общото разстояние през този маршрут е около 2 км, а денивелацията, която трябва да преодолеете е 320 метра.

Ето и видео от разходката:

Маршрут II –  началната точка квартал „Свети Георги”

Вторият маршрут тръгва от известна недовършена луксозна къща в града, която много често се използва като декор за фотосесии на абитуриенти или младоженци.  Тази информация, обаче би била по-полезна за местните, за всички останали е най-добре да въведат в навигациите си улица  „Патриарх Евтимий” № 89, там ще видят и стълбички, а след тях и горската пътека, която ще ги поведе към върха.  Следващата ви точка е параклис „Света Петка” (Малката „Света Петка”, както му казват асеновградчани, тъй като в района има и манастир с това име).

Малкият параклис е изграден през 19 век и един от символите на града, който е известен със своите храмове и не случайно често му казват „малкият Йерусалим”.  В района има 4 манастира, 16 църкви, 71 параклиса и 6 аязма.

На разходка край Асеновград: Екопътека и уникална гледка от връх КутраМалко над Асенова крепост се намира и параклис „Свети Димитър"

Пред параклиса има поставени пейки, от които може да се полюбувате на красива панорама към Асеновград, а след това да продължите разходката. Единият вариант е да поемете пътеката , по която ви води табелата „по билото” ( тук първия и вторият маршрут ще се слеят), а вторият вариант е да удължите още малко разходката и да се отклоните към  параклис „Свети Илия”.  Трябва да имате предвид, че маршрутът през параклиса е по-дълъг, но доста по-полегат в сравнение с другия. Малко след храма ще излезете и на крайната точка.

 И все пак, като се изкачите веднъж на върха ще забравите за всичко. Гледката наистина е величествена – към Родопите, Асеновград, Асенова крепост , Пловдив и дори Стара планина. Разходката си заслужава, а особено горди ще се почувствате, като видите как изгледа върха от отсрещния  хълм – величествен и трудно превземаем.

Ето и маршрут II в снимки:

 

На крачка от Пловдив: Калоянов връх - перфектна уикенд дестинация, дори и за ноемвриМоже да се насладите на приятна разходка и до Манчова поляна