1000 лева наказание получи водач, потрошил моторист на булевард в Пловдив. Мъжът бе освободен от наказателна отговорност, но осъден с административна санкция глоба.

Инцидентът стана през октомври 2017 година на улица “Елин Пелин”. Лек автомобил “Тойота” предприел ляв завой, отнел предимството и блъснал мотоциклет “Сузуки”.

И двамата водачи са били тествани за алкохол, резултатите са отрицателни.

Пострадалият  Васил бе с натрошено коляно и претърпя няколко операции. Още тогава 35-годишният мъж се свърза с редакцията ни, за да разкаже за инцидента. По думите му, виновният водач е застанал в средата на шосето и е бил неизбежен сблъсъкът.

Блъснатият моторист в Прослав - с натрошено коляно, предстои му операция СНИМКИВасил се е движел с ниска скорост и не се е стигнало до фатален инцидент

Не на такова мнение обаче бяха близките на водача на тойотата. Според приятелката на пловдивчанина, мотористът е карал с близо 100 км/ч.

"Нашият автомобил наистина предприе ляв завой, но не е отнел предимството и не е блъснал мотоциклета. Ние вече бяхме пресекли пътното платно, само задните гуми на колата бяха все още на него, когато изневиделица ни връхлетя със зверска скорост сузукито. Нашата кола беше завила в локалната отбивка от пътя и моторът се заби във вратата от моята страна. Цялата бях засипана със стъкла. После моторът се завъртя и ни удари със задната си гума.

Тогава видях как мъжът пада на една страна. Според мен той караше с на 100 км в час. Според полицията спирачният му път е бил 30 метра. Той просто не успя да овладее возилото заради голямата скорост, с която караше. Освен това ни направи впечатение, че караше с гуми, които са разрешени за писти - т.нар. сликове. После рабрахме и че няма категория за управление на подобен тип превозно средство. Това е истината", каза жената.

Приятелката на водача на тойотата от Прослав: Мотористът караше с над 100 км/ч СНИМКИМомичето опровергава тезата за отнето предимство при левия завой и доказва със снимки, че колата вече е извън пътното платно

Виновният водач се сдоби с обвинение за причиняване на средна телесна повреда в следствие на ПТП. Шофьорът бе изправен на съд, пред който отказал да признае вина.

Пловдивчанинът разказал, че мотористът е бил виновен, тъй като е карал с превишена скорост. За това говори и техническата експертиза, според която Васил е управлявал мощната машина на две гуми с 62 км/ч. Подсъдимият претендирал, че в казуса се касае за съпричиняване.

Ударът настъпил в дясната страна на тойотата. Основните причини за катастрофата  от техническа гледна точка са две - водачът на  колата е предприел маневрата завой на ляво, по начин и в момент, когато не е било безопасно. Втората причина – мотористът се е движил с превишена скорост, поради което е нямал техническа възможност да избегне удара.

Въпреки, че е имало съпричиняване, водачът на тойотата е бил признат за виновен. Мотористът също е бил санкциониран заради превишената скорост.

Мъжът бе наказан с административна санкция 0 глоба, в минимален размер от 1000 лева.

При определяне размера на наказанието съдът взе предвид, че се касае за инцидентна проява.

„Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът отчете степента на участие на пострадалия в ПТП, а именно, че същият е неправоспособен водач за съответната категория МПС, движил се е без същото да е преминало годишен технически преглед и с превишена скорост. Вещото лице в допълните САТЕ е категорично, че ако пострадалия се е движил със скорост под 60 км/ч, същият е могъл да избегне настъпването на ПТП”, се казва в част от мотивите на съда.