Километрични задръствания се образуват заради затворения участък на АМ „Тракия” и използването на алтернативния маршрут през Ракитница. Засиленият интерес към родното Черноморие тази година е предпоставка за по-големия трафик, а ремонта на магистралата – за образуването на задръствания. Традиционно движението през уикенда се засилва, защото доста хора се отдават на релакс през почивните дни, когато трафикът по принцип е по-засилен  и това удължава пътя на пътуващите с повече от час.

Ремонтът на магистралата ще се забави с повече от месец, както стана ясно миналата седмица и се очаква ремонтираният участък да е готов края на юли, вместо предварително планираното му пускане в експлоатация края на юни, обявиха от АПИ. От днес до 9-ти юли ще бъде ограничено движението и в активната лента в участъка от 349-ти до 354-ти км на АМ „Тракия", в посока Бургас. Това се налага заради ремонтни дейности на асфалтовата настилка и движението ще се осъществява само в изпреварващата лента. Ограничението на скоростта в участъка ще бъде 70км/ч.

Ограничават от утре движението в 5-километров участък на АМ „Тракия”В следващите 5 дни ще се извършват ремонти между 349-ти до 354-ти км

Според проучване на TrafficNews, почти 50% от Пловдивчани са избрали родното ни Черноморие за лятната си ваканция, а 70% от офертите за почивка на море вече са резервирани. Това ще е и допълнителна предпоставка за засилен трафик по АМ „Тракия” през целия юли месец.

Половината пловдивчани залагат на българското море това лято, 30% няма да почиват никъдеИзненадващо - Гърция не е сред особено желаните дестинации през Сезон 2021

Пътуването през уикенда от Пловдив до някои от най-популярните ни курорти в радиус 50км от Бургас отнема между 4-5 часа. Това споделиха наши читатели решили да прекарат почивните дни по родните плажове. Прибирането в неделя е истински кошмар за пътуващите в посока Пловдив, а заобикалянето на ремонтирания участък отнема повече от час. Колоната от спрели коли в района на Ракитница достига 10км. Подобна е ситуация и в посока Бургас, ако пътувате събота сутрин.

Възможно е и използването на алтернативни маршрути по линията Пловдив-Бургас, като най-предпочитан е пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Средец-Бургас. Може да се използва стария път за Хасково от Пловдив, или отбивката след Оризово за Димитровград. Пътя се удължава с около 30км. а времето за пристигане с около 20-30мин., затова и той за момента остава единствено като алтернативен вариант за тези, които предпочитат да пътуват без прекъсване, макар и с много по-ниска скорост от позволената на автомагистрала.

По линията Бургас-Пловдив варианта е да се спуснете по път Е85 към Димитровград  преди ремонтирания участък и след това отново да се насочите към автомагистралата и да се включите преди Оризово. Удължението отново е около 30км., а времето за пристигане между 15-30мин. повече в зависимост от трафика и пътната обстановка.

Променят движението на АМ Тракия за облекчаване на трафикаТова важи само за тежкотоварни камиони

Въпреки ремонтите и засиления трафик за момента най-добрият вариант си остава да използвате АМ „Тракия” и предложения от АПИ път през Ракитница.

Ремонтът на последните 23 км от участъка между Стара Загора и Чирпан започна края на април и трябваше да е готов до края на юни. Ето какво предложиха от пътната агенция в началото на ремонта:

Пътуващите от София към Бургас ще се отклоняват при пътен възел "Чирпан - Изток“ на АМ "Тракия“ по път II-66. От там по второкласния път ще продължават до пътен възел "Стара Загора – Кольо Ганчев“, който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора - Димитровград. След това движението е по път I-5 до пътен възел "Стара Загора“, където шофьорите ще продължават по АМ "Тракия“.

Пътуващите от Бургас към София ще се отклоняват при пътен възел "Стара Загора“ на АМ "Тракия“ по път I-5 до пътен възел "Стара Загора – Кольо Ганчев“. От там по път II-66 ще продължават до пътен възел "Чирпан - Изток“, за да се качат отново на АМ "Тракия“.

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ "Тракия“ е Подбалканският път I-6 София - Бургас. Агенция "Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да използват и първокласния път за по-голяма удобство при пътуване в пиковите дни и часове.