Новината за предотвратен терористичен акт събуди Пловдив в събота сутрин. От изумление как е възможно, през възмущение за това кой е готов да извършен подобно нещо до разделение за това дали трябва да се търси отговорност от задържания за подготовката на атентата ученик. 16-годишният младеж е от една от елитните гимназии в града.

Смятал да взриви самоделна бомба в последния учебен ден. Той е бил вербуван в интернет чат от радикалната организация Ислямска държава. Младежът е сглобявал тръбна бомба, каквато е използвана при атентатите в Белгия и Сарафово. Намерено е знаме на организацията и много книги. За задържането на ученика са съдействали негови близки, един от които е подал сигнал в полицията.

Жителите на Пловдив са озадачени от разкритията за предотвратения терористичен акт, който е трябвало да се извърши в последния учебен ден. Какво е тяхното мнение по случая – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

  

„Става въпрос за ученик, дете, а вече и обвиняем, който се е радикализирал, както е съвременният термин.”, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.   

Взривното устройство е изработено от самия него и е съдържало запалими вещества и пирони, като целта е била да бъдат нанесени възможно най-много поражения. Бомба от същия тип, но с много по-малка маса причини смъртта на петима израелски туристи и един българин при атентата в Сарафово през 2012 година. 

„По оценки на експерти по делото Сарафово, веществото, което е използвано при нашия атентат в кавички е 3 кг, тук става въпрос за 14.5 килограма”, обясни Иван Гешев. 

Преди ареста, ученикът е бил изведен от училището от своя баща. Специализираният съд е отказал постоянен арест за младежа и сега от понеделник с него ще се занимават инспектори от Детска педагогическа стая. 

„Детето ще си ходи на училище, няма да го извеждаме от средата, в която е бил досега. Ще набележим една стратегия за работа с това дете, така че да се чувства пълноценно, а не изолирано. Нашето присъствие ще бъде постоянно, за да го извадим от ситуацията, в която се намира", заяви шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. 

При претърсването на помещенията са намерени много формули за синтезиране на взривни вещества от общодостъпни вещества, схеми, синтезиране на отрови. 

„Затова казвам, че детето е изключително интелигентно, защото се твърди и от него, че това го е направил за 7-8 дни, дори да е за 7-8 месеца, това е огромна, много прецизна и така високоинтелигентна работа”, обясни прокурор Иван Гешев. 

Държавата обмисля да създаде антитерористичен център по подобие на тези, които функционират на територията на Съединените щати. По този начин службите ще имат в реално време представители за решаване на възникнали кризи. Според Спецпрокуратурата със задържания ученик трябва да се работи в изолирана среда и това е единствената причина да бъде изготвен протест пред Апелативния  специализиран съд.