Хиляди пловдивчани и гости на града изпълниха централна градска по време на втората нощ на музеите и гаериите "Нощ Пловдив 2017"! Тази вечер до 01:00 ч. ще бъдат отворени музеите, галериите и ателиетата.

Десетки се стичат към всички културни мероприятия в града, като част от хората обикалят Главната, потопени във виртуална реалност. Други предпочетоха концерта на Античния театър. Голям брой желаещи останаха зад загражденията заради изчерпаните места, тъй като входът беше свободен. Това обаче не им попречи да се наслатят на красивите изпълнения в рамките на зрелищния спектакъл "Музика под звездите". Фестивалът на Фортисимо Фест гостува в културната столица на България в пълния си състав и блясък. Концертът представи изцяло българска музика - класическа, фолклорна в съвременен прочит и филмова, от "златните години на българската филмова музика".

Под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази оркестърът на Софийска филхармония изсвири 9 филмови шедьовъра от “Оркестър без име”, “С деца на море”, “Козият рог”, а култовата песен "Замълчи, замълчи" от филма "Любимец 13" зрителите чуха в изпълнение на Дони и талантливата Невена Пейкова. Освен тях, на сцената на Фортисимо Фест излязоха младите виртуозни цигулари братя Зайранови, Георги Андреев и актьорите Юлиян Вергов и Ани Пападопулу, които  рецитираха българска поезия.

Ето и част от атмосферата от концерта във видеото на ТРАФИК ТВ: 

В историческия музей на Пловдив за първи път пред широка публика се представят  ценни антикварни предмети от фонда на големите банки у нас. Сред тях влизат уникални пишещи и сметачни машини, колекция от стенни часовници, мастилници, бюра и документи. Експонатите вдигат завесата зад банковото дело и показват интересни подробности от начините на работа през годините.

„Всичко това, което е в изложбата, то е един много интересен опит да се надзърне зад стените на трезора, да се надзърне в тази история на банките, която е може би една от най-интересните части от българската история, говоря особено за времето до средата на 20 век", обяснява диркеторът на музея Стефан Шивачев.

 

Освен през нощта, събития има и през деня. Диетична газирана напитка бликна от фонтана в центъра на Пловдив. Провокативната идея е на американския художник Майк Буше, който от години твори в Европа.

„Създадох тази творба, защото исках да дам на хората, това, което обичат. Можеш да усетиш арома, да видиш отражението си в тъмната повърхност. Може да се насладиш на това, което всеки иска, в една отворена, градска среда и преживяването да е общо.”, обясни Буше. 

Авторът предложил идеята с бликащата кола от фонтан в Ню Йорк, където му отказали. В Пловдив обаче срещнал пълна подкрепа.

„Градът е много интересен. Архитектурата е уникална, а приемането на съвременното изкуство наистина го превръща в културен център. Фантастично е.”, обобщава той. 

 

Сред акцентите в 13-ото издание на НОЩ са и дигиталните изкуства, като пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да направят виртуална обиколка из музеите.