Централният пловдивски булевард "Цар Борис III Обединител" е една от най-натоварените пътни артерии в града и като такава се използва активно и денем, и нощем. Хиляди автомобили преминават през нея ежедневно, а след началото на ремонтите на бул. "Руски" и бул. "Васил Априлов" и затварянето на "Иван Вазов", целият трафик от тях се измества в посока на стратегическото шосе.

Този факт обаче не смущава работния график на светофарите на кръстовището на "Цар Борис III Обединител" с "Цанко Дюстабанов" от западната страна и "Граф Игнатиев" от източната. Известното на пловдивчани като кръстовището на "Патологична бременност", нощем е почти невъзможно за преминаване - както за автомобилите от двете пресечки, така и за пешеходците. Оказва се, че светофарната уредба си има работно време -  от 6 до 22 часа.

"Ако дръзнеш да прекосиш с автомобила си булеварда от ул. "Цанко Дюстабанов", за да продължиш да се движиш по ул. "Граф Игнатиев", ситуацията е следната: Свети мигащ жълт сигнал, а ти като същински самоубиец можеш да пресечеш първо едното платно, да изчакаш на осевата линия, където е възможно да бъдеш отнесен от пътуващ с бясна скорост в лявата лента на булеварда, и при късмет да продължиш с пресичането на следващото. Това е безумие. В 22 часа все още има огромен трафик.", споделя живущ в района пред TrafficNews.bg

Бърза проверка показва, че според чл. 29 на Наредба  № 2 за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на пътни превозни средства и пешеходците на територията на Община Пловдив - Режимът на работа на светофарните уредби по списък на кръстовищата, изготвен от фирмата, поддържаща светофарите, се съгласува с ОП „ОКТ“ и се одобрява от кмета на Община Пловдив.

От TrafficNews.bg апелираме да бъде преразгледан установеният към момента начин за регулиране на светофарните уредби и да се реагира гъвкаво, когато обстоятелствата го налагат. Всяка вечер това кръстовище представлява реална опасност за възникване на ПТП, а от там и за човешкия живот. Предупреждаваме отговорните институции сега, защото после оправданията ще бъдат излишни. 

Вижте кадри от животозастрашаващото кръстовище:

 

TrafficNews.bg