Автомагистрала „Тракия” наистина може да се сдобие с нови ленти в участъка София-Пловдив, но това ще стане най-рано след 2018 г. Причината са дългите процедури, докато се стигне до реалното строителство. В момента е започнало проучване на сервитутите край автомагистралата.

„Изключая тунел „Траянови врата” - има такива съоръжения, където разширяване ще е невъзможно, планираме поне в участъка (от София) до Пловдив да има по една допълнителна лента”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Крайната цел е движението по аутобана да е по-удобно, защото товаропотокът по него продължава да расте година след година.

„При пиковите дни през 2016 г., петъците, когато трафикът се изнася от София към Бургас, сме имали средно около 32-33 хиляди автомобила. Тази година в пет от случаите имаме дори над 40 хиляди автомобила”, обясни Ненков.

Идеята е да има по една нова лента в двете посоки – Пловдив-София и София-Пловдив. Проектирането обаче ще започне едва догодина.

Пари за подобно мащабно начинание ще дойдат от въвеждането на ТОЛ-системата за преминаване по републиканските пътища. Именно заради това правителството бърза с нейното въвеждане. Чрез ТОЛ таксите се цели и голяма част от товарите, които в момента се превозват с камиони по автомагистрала „Тракия”, да бъдат пренасочени към железопътния транспорт.

Вижте още във ВИДЕОТО: