Пожарникарят Венцислав Спасов е герой за децата, които се изгубиха в планината край септемврийското село Варвара. Мъжът пренесъл всяко едно от тях на гърба си през пълноводната река Чепинска. През това време неговите колеги и полицаи от Септември обезопасили и осветили мястото, за да могат Венцислав и учениците да преминат през импровизирания въжен мост. Самият пожарникар е по-скромен.

"За това сме постъпили в пожарната – за да помагаме с каквото можем в определени ситуации", коментира той. 

Децата са от София, Канада и Белгия и са на възраст от 7 до 10 години. За поредна година са на летен лагер в село Варвара заедно с пенсионираната учителка Марияна Каленицова. Вчера тя извела учениците на разходка по една от екопътеките край селото. С падането на нощта обаче объркали пътищата.

„Най-сетне стигнахме до реката, но там се оказа, че няма никаква възможност – нито отляво, нито отдясно. Аз влязох във водата до кръста. Прецених, че мога да мина, но сама, без децата. Децата са малки”, разказва пенсионерката. По това време река Чепинска е пълноводна и преминаването било невъзможно. Учителката и децата заедно решили, че е по-безопасно да се обадят на телефон 112. Веднага край реката пристигнали пожарникари и полицаи от град Септември и започнала спасителната операция.

Повече за нея гледайте във ВИДЕО РЕПОРТАЖА: