"Майната му на Перата, дайде думата на протестиращите". За това призова читател на TrafficNews.bg, на който му писна да слуша за бургарзлията, който вя флага на протеста и нападна телевизионен оператор.

"На всички е ясно, че хора като него търсят само провокации, за да са във фокуса на медиите, искам да чуя гласа на протестиращите и за какво се борят, а не този на псевдо герои", казва още читателят ни.  

Именно гласът на протестиращите се опитваме да показваме и ние от самото начало на протестите. Двете живи излъчвания от протеста снощи на TrafficNews.bg достигнаха до половин милион души. 

Протестиращите имат три искания – повече полиция в Асеновград, изселване на незаконно заселилите се в ромската махала, и справедливи наказания за хората, били гребците и треньорите им. Тези искания ще бъдат дадени с подписка на главния прокурор Сотир Цацаров.

Бащата на две от пострадалите деца от местния клуб по гребане, който е и организатор на протеста, разказа, че те се възстановяват след нападението. Ето още реакции в разширеното видео на ТРАФИК ТВ от най-мащабния протест до момента:

А ето какво се случи на най-мащабния протест снощи. Трима души са задържани за хулигански прояви. Сред тях е и Петър Низамов - Перата. Той се озова в ареста заради това, че по време на шествието нападна телевизионен оператор.

Перата е бил задържан в 2 часа тази нощ, след като малко преди това беше обявен за общодържавно издирване.

Близо 7000 души участваха в шествието, което мина през централните булеварди на Асеновград. В него се включиха футболни фенове и рокери.  След като подмина районното управление, множеството се отправи към ромската махала. На километър преди нея протестиращите бяха спрени от плътен кордон на жандармерията. Преграждането на пътя ядоса част от хората, които се отправиха в различни посоки в града, но всички входове към местната махала бяха блокирани от полиция, което не позволи да се стигне до инциденти.

ИСТОРИЯТА на събитията

Конфликтът започва на язовир „40-те извора“. Там деца от отбора по кану-каяк тренирали, когато между тях и други деца от ромски произход възниква скандал и започва замеряне с камъни. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

От там конфликтът се пренася пред спешното отделение в Асеновград, където родители на децата са били нападнати. Арестувани са 8 от нападателите. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм. Те са с постоянна мярка "задържане под стража".