„Това, което показаха медиите, е ясно, че ученикът е започнал подготовка за извършването на терористичен акт”. Това заяви пред TrafficNews.bg бившият директор на ДАНС-Пловдив и антитерористичен експерт Ангел Стоев.

„Слава Богу службите и Специализираната прокуратура са го спрели на ниво замисъл и начало на подготовка. Обществото трябва да разбере, че опасност от подобни действия има и в бъдеще и съответно хората трябва да бъдат по-внимателни, така че да не стигаме до тежки мерки, свързани с антитерористичната защита, а с едно по-голямо внимание от страна на хората, да се предпазим от терористични действия”, каза още Ангел Стоев.

Коментара му за ситуацията със задържания ученик за подготовка на терористичен акт в Пловдив и какви са опасностите да бъдат радикализирани младежи у нас – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

„Става въпрос за ученик, дете, а вече и обвиняем, който се е радикализирал, както е съвременният термин”, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.   

Взривното устройство е изработено от самия него и е съдържало запалими вещества и пирони, като целта е била да бъдат нанесени възможно най-много поражения. Бомба от същия тип, но с много по-малка маса причини смъртта на петима израелски туристи и един българин при атентата в Сарафово през 2012 година. 

„По оценки на експерти по делото Сарафово, веществото, което е използвано при нашия атентат в кавички е 3 кг, тук става въпрос за 14.5 килограма”, обясни Иван Гешев. 

Преди ареста, ученикът е бил изведен от училището от своя баща. Специализираният съд е отказал постоянен арест за младежа и сега от понеделник с него ще се занимават инспектори от Детска педагогическа стая. 

„Детето ще си ходи на училище, няма да го извеждаме от средата, в която е бил досега. Ще набележим една стратегия за работа с това дете, така че да се чувства пълноценно, а не изолирано. Нашето присъствие ще бъде постоянно, за да го извадим от ситуацията, в която се намира", заяви шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. 

При претърсването на помещенията са намерени много формули за синтезиране на взривни вещества от общодостъпни вещества, схеми, синтезиране на отрови. 

„Затова казвам, че детето е изключително интелигентно, защото се твърди и от него, че това го е направил за 7-8 дни, дори да е за 7-8 месеца, това е огромна, много прецизна и така високоинтелигентна работа”, обясни прокурор Иван Гешев. 

Държавата обмисля да създаде антитерористичен център по подобие на тези, които функционират на територията на Съединените щати. По този начин службите ще имат в реално време представители за решаване на възникнали кризи. Според Спецпрокуратурата със задържания ученик трябва да се работи в изолирана среда и това е единствената причина да бъде изготвен протест пред Апелативния  специализиран съд.

Ето и част от арсенала му: