Безработни, но модерни. Българите, които останат без работа, вече ще могат да подават заявленията си за обезщетения за безработица и онлайн. Това е нова услуга, която Националният осигурителен институт ще предлага от 1 юли. Идеята е да се спести ходенето до офис на НОИ и чакането пред гише. Как обаче можем да се възползваме от това? 

За да подадем заявление за обезщетение за безработица онлайн се нуждаем или от електронен подпис, какъвто малко българи имат, или от персонален идентификационен код. „Тези лица, които нямат квалифициран електронен подпис, ще ползват персонален идентификационен код. Този код могат да получат от най-близкото териториално поделение на НОИ”, обясни Магдалина Чакърова от НОИ-Пловдив пред TrafficNews.bg.

Т.е. за да се сдобие с такъв код, човек все пак трябва да посети някой от офисите. Това обаче се прави само веднъж. Оказва се също, че много българи вече разполагат със свой ПИК и вече си спестяват ходенето на място и чакането пред опашки. Целта е именно да се сложи край на чакането на гишетата. Новата онлайн услуга, стартираща от 1 юли, допълва други 65 такива, достъпни за хората с електронен подпис или ПИК. За миналата година онлайн услугите на НОИ са били ползвани 8 милиона пъти.

Вижте още във ВИДЕО репортажа: