Бебето с рекордно тегло, което се роди в Пловдив, е с пъти по-голямо от най-малките новородени в отделението по неонатология на АГ "Селена". Малкият Турач тежи 5 килограма и 750 грама и е висок 57 сантиметра. Едно от най-малките бебета е с тегло едва 610 грама.

Турач е най-голямото бебе, родено в страната през 2017 г. В момента той е настанен в кувьоз, където ще остане, докато не се стабилизира здравословното му състояние. Юнакът е първо дете на 29-годишна жена от Хасково. Състоянието й е добро, като в момента тя също се възстановява след раждането. То е направено с цезарово сечение, както се процедира винаги при толкова големи деца.

Майката е с наднормено тегло и съпътстващи заболявания, сред които и диабет. Именно това е повлияло и на размерите на бебето.

„Най-често това се случва, когато едно такова заболяване не е хванато своевременно, не е лекувано своевременно и не се поддържа нормална обмяна на веществата при бременната жена, което води до високи тегла на жената. Възможно е да се получи и обратното – детето да е с ниско тегло”, коментира д-р Жорж Пелев от болницата.

Досегашният рекорд за най-голямо бебе през тази година е от същата болница. Роденият в началото на март Денис е бил с тегло 5 килограма и 240 грама. Медиците отбелязват, че подобни рекорди не са причина за радост. Новородените достигат такива големи размери заради здравословни проблеми на майките, а случаите на бебета гиганти зачестяват.

Вижте подробностите във ВИДЕО РЕПОРТАЖА: