От началото на годината нееднократно сме информирали за открити въшки - предимно при децата от малките класове. Писали сме с какво живеят, хранят се, плодят се и умират тези гадини. Дори сме давали препоръки как класните ръководители и родителите да извършват проверки на децата си и да правят профилактика с препарати за обезпаразитяване.

Но... явно сме пропуснали да дадем указания, като се открият въшките и започнат да се чистят от косата на детето, като къде точно да се хвърлят малките твари. Така че да не полазят отново по нашето дете или нечие чуждо. За каквато опасност сигнализира нашата читателка Росица Иванова.

"Последно почистване на въшки и гниди пред лекарски кабинет! Без никакъв срам пред погледите на околните се пускаше на пода това, което се намираше", пише възмутената пловдивчанка. Което впрочем личи и от снимката, която ни е изпратила.  

Твърдят, че потърпевши от малката голяма напаст са хората с ниска лична и битова хигиена. Факт е обаче, че жертви са и хора с безупречни хигиенни навици. Всеки може да хване въшки. В случая май по-важно е КАК се чистим от въшките и КЪДЕ изхвърляме гнидите.

Защото ако се вярва, че вече 25 хиляди години тази напаст се храни от нас, то явно има обяснение за дългия й живот... 

Още новини четете ТУК

TNS.bg