Мащабна схема за изработка и разпространение на неистински документи е разбира при упорито разследване на служители на ГДНП и ОДМВР-Пловдив. В операцията са участвали и служители на СДВР, а действията са наблюдавани от Софийска районна прокуратура.

Специализираната полицейска операция е реализирана на територията на София и Пловдив. Задържани са петимата участници в престъпната схема – Т. Г. /51 г./, М. С. /38 г./, Г. Б. /28 г./, А. К. /30 г./и В. Г. /19 г./. Установено е, че единият от тях се е занимавал с производството на неистинските документи, други трима изпълнявали ролята на посредници, сред задържаните е и техен клиент.

Действията по разследването са започнали в София. При предприетите обиски и претърсвания на адреси и автомобили са намерени и иззети неистински документи. Операцията продължила на територията на Пловдив.

При процесуално-следствените действия на частни адреси е открита и печатница за неистински документи. Оттам са иззети множество неистински документи и фалшива валута – лични карти, шофьорски книжки, чужди паспорти, разрешителни за превоз на опасни товари. Намерени са и материали и техника за изработването им.

Работата по изясняването на случая продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

В разкриването на схемата за производство и разпространение на неистински документи са участвали служители на отделите „Криминална полиция“, „Икономическа полиция“ и „Разследване“ при Главната дирекция „Национална полиция“, „Икономическа полиция“ при ОДМВР-Пловдив и СДВР.