За говоренето по телефона на шофьорите от пловдивските маршрутки сме писали нееднократно. Даже ни се струва, че вече няма какво да кажем по темата. Както и да го наречем - просташко, опасно, вредно, нередно... говоренето продължава. Какъвто е поредният случай с шофьор на маршрутка № 6, щракнат от читател на TrafficNews.bg.

А всъщност всичко е безпределно ясно - водачите на маршрутки НЯМАТ ПРАВО да провеждат разговори по телефона по време на движение. Така казва законът! Всякакви интерпретации по темата са излишни. Вече обаче ни се струва излишно и това да призоваваме пловдивчани да се оплакват в общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" или в съответнитете фирми, обслужващи определена линия. 

Повече от очевидно е, че в тези фирми максимата "Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша" важи с пълна сила...

Затова само ще припомним: Говоренето по телефон нарушава концентрацията на шофьора и забавя времето за реакция. Според много изследвания вероятността шофьори, които говорят по телефона, докато шофират, да катастрофират, е 4 пъти по-голяма. Независимо дали използвате hands-free, вниманието Ви се отклонява, което увеличава риска от загуба на контрол върху превозното средство. Всъщност учените сравняват риска при говоренето по телефона на път с карането под въздействието на алкохола. Доказано е също, че при сериозен трафик (какъвто е този в Пловдив) шофьорите с телефони се нуждаят от 25 до 50 секунди повече, за да изпреварят бавно движещо се возило и като цяло вземат отсечката за 15 до 19 секунди по-бавно от колегите си, които не се разсейвали с разговори.

Най-вероятно всичко това е ясно на пловдивските шофьори на маршрутки. Още по-ясно би трябвало да е на началниците им. Е, и?

Още новини ТУК

TrafficNews.bg