Стотици пловдивчани и гости на града ежедневно се любуват на една от атракциите в Цар-Симеоновата градина – Езерото с рибките. Малки и големи се стичат около фонтана и се радват на стотиците рибки, които плуват вътре. Повече от рибките са златни, но има и други атрактивни видове от акваристиката. Езерото е снабдено и с филтриращи системи, които да поддържат жизнената среда на рибките.

Припомняме ви, че съвсем скоро трябва да започне и възстановяването на една от емблематичните скулптури в парка, която се намира до езерото - „Рибарчето“ на Коста Ламбрев.

До Езерото с рибките, което е известно като „Бъбрека“, ще бъде създадено копие от бронз. Наследниците на скулптора притежават гипсова отливка, от която да бъде направена фигурата. Оригиналът изчезна преди години, след като бе откраднат от градината. Неговото местоположение е между дърветата точно над фонтана, а образът бе един от любимите на пловдивчани.

Цар-Симеоновата градина е едно от любимите места за разходка на пловдивчани. Малцина обаче знаят, че паркът е създаден още в далечната 1892 година от швейцареца Люсиен Шевалас. През годините градината многократно е променяла своя облик, но и до днес е запазила своите оригинални оформителски допълнения – голямото езеро, красивия фонтан със скулптурната фигура и пеещите фонтани.

Повече за историята на парка ВИЖТЕ ТУК!

ТrafficNews.bg