Пред очите на десетки хора днес по обяд паднаха парчета от козирката на магазин на ул. Антим I №9 в Пловдив. За късмет, точно в този момент по тесния тротоар, който и без това е изпитание за майките с колички, не е минавал никой, така че тежките парчета просто се приземиха на земята, без да убият никого.

"Напоследък е често срещано явление да се пише за такава немърливост от страна на собствениците, които явно нямат ангажименти към сградата си. От всички магазинери, охрана на банка, таксуващи Синя зона и други, работещи на ул. Антим I, никой не знае къде може да сигнализираме за случая, който можеше да е фатален за ежедневно преминаващите по този тротоар...", ни написа читател на TNS.bg.

Припомняме, само преди десетина дни тухла падна върху бебешка количка и едва не уби 8-месечно бебе. Отговорността за нелепия инцидент - отново в центъра на Пловдив, започнаха да си прехвърлят собственикът на сградата, общината и регионалният Инспекторат за опазване на културното наследство.

Собственикът на сградата паметник на културата - бизнесменът Величко Яков, разказа как в продължение на 2 години се лута в лабиринта на бюрокрацията и събира необходимата документация, за да започне реконструкцията на старото здание. 

След инцидента от районната администрация издадоха тротоарно право на собствениците на имота, които сами безопасиха тротоара. Тогава на място дойде районният кмет Георги Стаменов, който заяви, че е пуснал пълни проверки на сградата кои са собственици и дали е паметник на културата. Стаменов обясни, че процедурите са изключително тромави и ако не срещне разбиране от страна на собствениците, то тази сграда може да остане така месеци и години, докато се обезопаси.

Интересно сега за колко време районната администрация ще открие собственика на сградата, за да се вземат мерки...