Математическата гимназия в Пловдив е училището с най-висок среден бал от външното оценяване след 7 клас, съобщиха от Регионалното управление по образование. По първия модул от трите задължителни предмета на „малките матури“ учениците са получили 50.94 точки от 65 максимално възможни. 

Следват училищата „Душо Хаджидеков“, „Патриарх Евтимий“, „Алеко Константинов“ и „Райна Княгиня“, съобщава БНР.

Математическата гимназия е с най-висок бал по БЕЛ и математика. Ученикът от гимназията Атанас Бунтов е получил по 100 точки и по двата предмета като по БЕЛ се признава оценката му от национална Олимпиада, а по математика – резултата от външното оценяване.

Най-нисък среден успех има в пловдивско училище – 10.38 точки, но председателят на Комисията за кандидатстване след 7 клас Рангел Райчев не съобщи кое е то. 16 ученици са получили 0 точки по БЕЛ, а 24-ма имат 0 точки по математика.

Тази година за първи път точките от външното оценяване няма да се приравняват към шестобалната система. В специализираните гимназии, където българският и литературата не са балообразуващи предмети, те ще бъдат вписани като текущи оценки по скалата от миналата година.

Подаването на заявления с желанията на учениците къде искат да продължат в 8 клас ще става между 16 и 22 юни. За първи път тази година това може да става и по интернет като в специализираните училища трабва да се сканира и медицинско свидетелство от личния лекар. Първото класиране е на 27 юни, а записването ще става от 28-ми до 30-ти юни. Свободните места за 8 клас за Пловдив и областта са 5 200 при средно 4 900 явили се на външно оценяване след 7 клас.