Професорите от Университета по хранителни технологии Симеон Василев и Николай Банков са освободени от ареста срещу 5000 лева гаранция. Двамата бяха арестувани при полицейска акция в университета в понеделник. Мярката за неотклонение е наложена от Окръжна прокуратура - Пловдив. 

В понеделник Окръжният съд ще разгледа искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на проф. Симеон Василев от заеманата от него длъжност – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив до отпадане на нуждата от тази мярка.

Срещу обвиняемия проф.  Василев е предявено обвинение за престъпление по чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК за това, че в периода от 11 - 15 май е поискал дар – парична сума от 600 лв., който не му се полага, за да извърши действие по служба – да постави положителни оценки върху изпитните работи на студент и да отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика - втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива.

Същият ден Окръжен съд – Пловдив ще разгледа постъпило искане от Окръжна прокуратура Пловдив за отстраняването на другия обвиняем проф. Николай Банков. Обвиненията срещу него са същите като на колегата му.