В края на годината е време за равносметка – било то личностна или професионална. Какво си успял да направиш и кое не си, а след като сложиш чертата на изминалата година е време и за план за следващата. Именно такава равносметка направи кметът на район „Южен“ Борислав Инчев пред репортер на TrafficNews.bg.

През 2018 година основен проект на районната администрация в квартала  бе изграждането на детски площадки.  Изградени са пет нови места за игра на булевард „Александър Стамболийски“, в парк „Източна Румелия“ , в квартал Коматево, в парк „Белите брези“ и на улица „Димитър Талев“. Друг от приоритетите в района през изминалата година е било изграждането на ново улично осветление, на места, на които изобщо няма такова. Става въпрос за 20 такива участъка в квартала. Направени са проекти за 11 от тях, а останалите ще бъдат изготвени в началото на следващата година.

„Успяхме да се доближим и до очакванията на хората за това как трябва да изглеждат вътрешно кварталните улици. Това са местата, които са най-невралгични и тровят живота на хората. Към настоящия момент състоянието на пътната мрежа е значително подобрено. Не е отлично , тъй като за това има нужда от по-сериозно финансиране, но поне елиминирахме възможността, някой карайки си да хлътне в някоя голяма дупка“, коментира Борислав Инчев.

Той се гордее също така с преобразяването на парк „Източна Румелия“, където е изграден детска площадка, поставени са пейки и за изградени две беседки, поставя се и ограда.

„Успяхме да вдъхнем живот на парка, който беше такъв само на хартия. И там вече забелязваме, че ходят майки  с деца и  младежи. Наистина се вдъхна нов живот на едно място, което поради някакви причини беше забравено“, заяви районният кмет.

Дотук с  това, което е направено. Дали заради липса на средства, дали заради липса на време, някои от  проектите са останали недовършени. Едни от тях се плануват за 2019, а за други се чака финансиране и остава под въпрос датата на крайната реализация.

На първо място ще поставим две ключови реконструкции на пътни участъци, които са в непосредствена близост до районното кметство. Става въпрос отсечката на „Никола Вапцаров“ между булевардите „Никола Вапцаров“ и „Димитър Талев“ и за отсечката пред магазин „Била“ и стадион „Тодор Диев“. И двата участъка са в изключително лошо състояние, а в същото време са много натоварени.

За първата отсечка районният кмет коментира, че тя му носи най-голям негатив, тъй като е проблем от почти 10 години.

Кметът на „Южен“: Бутането на Бетонния мост е недообмислено решение, не трябва да се правиСпоред Борислав Инчев, продължението на „Македония“ ще стане най-рано през 2021 година

„Необходимо е първо да се направи  реконструкция на водопровода, защото той до голямата си степен води със себе си следващите проблеми.  Пътната конструкция на тази отсечка е изключително нестабилна, в резултат на което колкото и запълване да се прави на дупките в най-добрия случай, ако е сухо времето това издържа два месеца“, заяви Инчев.

За втората отсечка той коментира, че случаят е идентичен, само че там няма нужда от подмяна на водопровода.  Стойността необходима за цялостна реконструкция на двете отсечки е някъде около 60 000 лева.

Планува се в началото на 2019, през месец март или април да се започне работа и по двете отсечки. Като най-вероятно няма да се работи едновременно, в момента в който приключи едната, веднага ще се прехвърлят ремонтните дейности  на другата.

„Едно от нещата, които също не успяхме да свършим е изграждането на няколко повдигнати пешеходни пътеки.  Има нужда на булевард „Александър Стамболийски“  между детските градини „Светлина“ и „Валентина“, на „Димитър Талев“ до детска градина „Вяра“, както и от западната страна на парк „Белите брези“. Имаме одобрени проекти и мисля, че през 2019 година няма да има проблем за реализацията им“, заяви районният кмет.

Разбира се не е на последно място е и темата за паркирането, която жителите на квартала посочват като проблем №1.

Добрата новина е, че през 2019 година се планува изграждането на пет големи паркинга, които ще бъдат за около 60 автомобила. Те ще бъдат на следните места:

Може ли да се спре презастрояването в Кючука и длъжни ли са инвеститорите да правят паркинги?Ако строителите са изрядни, няма институция, която може да ги спре

Два на булевард „Александър Стамболийски“ – между номерата 36-52 и 68-74. На кръстовището на улиците „Иван Гарванов“ и „Невър“, на „Асен Христофоров“ и на улица „Спартак“. На първите три ще бъдат поставени скоби за платено паркиране, а на последните два ще бъдат за свободно ползване.                                                     

„Общината все още не прави достатъчно за заделяне на средства за изграждането на повече такива паркоместа. Тъй като, за да тръгнем да го изграждаме трябва да имаме заделено финансиране. Всяка година в Пловдив се регистрират поне 3500 автомобила, а Общината каквото и да прави изгражда не повече от 1000. И така има един дефицит.  И шофьорите са принудени да спират на непозволени места, тъй като контролните функции в крайните квартали не са достатъчно добре застъпени и хората, виждайки че нямат санкции продължават да го правят. Това води до увреждане на тротоари, зелени площи, на възпрепятстване на пешеходци, на вадене на кал на пътното платно. Това е един комплекс от проблеми, който се създава. Аз лично мисля, че по разумно би било да бъдат отделяни повече средства за изграждане на паркоместа, за да бъдат решавани повече проблеми в тази насока“, коментира Инчев.

Премахването на металните гаражи също е на финалната права. Към момента са премахнати повече от 1200 гаражни клетки, до края на март 2019 същата съдба ще споходи още 650 -700. А след това ще останат около 300, които поради различни причини все още не могат да бъдат премахнати.

А запитан дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив, Борислав Инчев заяви:

„Не считам, че на този етап съм свършил кой знае какво, за да се кандидатирам. След края на мандата ми, искам да чуя оценката на хората и тогава е въпрос на някакво решение. Иначе моето решение е да не се занимавам с дейности, на които напрежението не кореспондира с моите ценности и принципите, на които са ме възпитавали моите родители“

През следващата година акцент в програмата на районната администрация ще бъде изграждането на спортни и детски площадки.

Малките бежански къщички VS големите комплекси в Кючука СНИМКИКак се е зародил кварталът, как се е променил и какво следва