Един от най-големите проблеми в пловдивския район „Южен“ е презастрояването. През последните години на всяка възможна свободна площ в квартала изникна кооперация. По-голяма част от старите къщи бяха бутнати и на тяхно място се появиха нови блокове. Някои от комплексите са с големината на село и цялото това пренаселване направи „Южен“ най-големия квартал в Пловдив.

Все още съседите не могат да си подават хляб и сол през терасите, но всичко това доведе до редица проблеми. Повечето хора идват с повече автомобили,  а местата за паркиране стават все по-малко. Липсват и достатъчно детски площадки, не са достатъчно  и местата в детските градини. На места има проблем и с битовите отпадъци. С други думи, кварталът трудно побира новодомците и започва да се разширява на всички посоки. Пловдивчани прогнозират, че скоро Коматево ще се слее с Първенец, а Остромила и Беломорски с Марково.

400 пловдивчани в Кючука чакат да си наемат паркоместа за 20 лв/месец, те обаче не достигат ВИДЕО

Жителите усещат проблемите от цялото това презастрояване пред свършен факт и тъй като вече не могат да търсят вина в строителя прехвърлят цялата отговорност към Общината. Такъв е случаят например с комплекс „Оазис“ 4-6, където битовизми тровят живота на хората.

Какви обаче са правомощията на общинската администрация и имат ли изобщо такива, когато става въпрос за ново строителство върху частна земя, попитахме кмета на район „Южен“ Борислав Инчев. Ето и какво отговори той:

„Трябва да бъдат овладени апетитите на големите инвеститори.  И това трябва да бъде направено през Закона за преустройство на територията и подзаконовите нормативни актове, които регламентират това. Всичко останало, каквото някой тръгва да говори ще е поредното замазване на положението и хвърляне на прах в очите на хората. Конституцията на Република България казва – частната собственост е неприкосновена. И когато законът за преустройство на територията и съответните подробни планове и Общият градоустройствен план покажат, че едно строителство е разрешено -  няма кмет, няма Общински съвет, няма и Български съд, който да може да забрани или да отмени нормално изготвен проект, гледан пред съответните органи с издоено разрешение за строеж. Но тогава се получават парадокси, които има в цяла България“, коментира Инчев.

Той разказ още, че в кабинета му са идвали и жители на комплекс „Оазис“ и той им е дал цялата документация за строеж, с която разполага в кметството. След това хората са писали писма до различни прокурори и съдии, но всички са били с вързани ръце и не са успели да им помогнат. Основното негодувание на хората било липсата на паркоместа.

„Разберете, когато един инвеститор вкара необходимите документи, законът казва следното – в най-лошия случай, ние до един месец трябва да ги одобрим. Ако има някакви забележки, те трябва да бъдат отстранени. Ако ние отсрочим повече от месец, те могат да съдят Общината за бездействие, така че ние сме длъжни да издадем разрешение за строеж. И идва един момент, в който някой започва да се строи и хората виждат този момент и казват: „спрете ги“, но ние не можем. По закон, всяко разрешение за строеж се подава в РДНСК, тогава е моментът, в който някой може да възрази, влезне ли в сила решение за строеж, няма институция която може да го отмени“, заяви кмета на „Южен“.

Изграждат паркинг с 400 места пред комплекс в Кючука СНИМКИТеренът е частен и ще се строи поетапно