На днешния 24 май си замина Тодор Биков... Тъжната новина разпространи поетесата Елена Диварова във Фейсбук.

Господи, нямаш ли милост към пловдивските писатели? Само преди 27 дни внезапно си отиде Стефчо Бонев, днес пак така внезапно Тодор Биков. Поклон, Тодоре!, написа Начо Христосков. Пловдивските интелектуалци не могат да повярват - толкова внезапна е смъртта на поета, журналиста, публициста, политолога и критика Тодор Биков.

Точно по повод днешния ден Тодор Биков написа: Един народ е крепък с енергията да строи, да сее, да брани земята и чедата си. Но колко по-силен е той със своето слово, с оръжието на духа, което играе и блести, дори когато почива в ножницата!

Поклонението ще бъде в Пазарджик - родния град на поета, на 26 май.

Екипът на TrafficNews.bg поднася най-искрените си съболезнования на семейството и приятелите му. Поклон!

Тодор Георгиев Биков е поет, публицист, политолог, литературен и художествен критик, магистър по дипломация и международни отношения. Работил е в 42-то Народно събрание на Република България като старши експерт в Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика.

Негови стихове, статии, рецензии, студии и пр. са печатани в национални антологии (най-значимо е включването му с пет стихотворения в „Антология „Българска поезия XXI век“, излязла през 2015 г.), в българския и чуждестранния печат, в научни сборници и издания, излъчвани са по Българска национална телевизия, Българско национално радио, Радио Пловдив и по много други електронни медии.

За 1985 г. Тодор Биков е лауреат на поетическия конкурс „Цветан Зангов“ – Пловдив, а през 2015 г. „за цялостно литературно творчество“ му е присъдена Национална награда за поезия „Иван Нивянин“.

Издал е стихосбирките „Звук от светлина” (1990), „Високи съзвучия” (1998), „Кристално наднебесие” (2003), „Душа зад хоризонта” (2007), „Стихослужения“ (2012). Съставител е на манускриптивния сборник „Пловдивски поети и художници за любовта” (1993) и сборника с хайку-поезия „Прагове” (2005) – на български и английски език. До края на 2016 г. се очаква да излезе от печат шестата му стихосбирка със заглавие „Ланиакея“.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg