Атанас Илков, който оглавяваше отдел "Криминална полиция", е назначен с временна заповед за директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив, научи TrafficNews.bg. Вчера служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов е подписал заповедта за назначаването му. Така внезапното съкращаване на щата "зам.- директор" в дирекцията  получи своето обяснение. След като длъжността вече не съществува, следващият в йерархията може да бъде назначен на директорския пост, докато ст. комисар Христо Разсолков е в болнични. 

"Криминална полиция" ще бъде ръководена от Зарко Стоянов.

Атанас Илков е с доста спорна професионална биография. Той бе уволнен след трагедията в Лясковец. Като шеф на отдел „Криминална полиция” в ГДНП  той оглавяваше злополучната акция, в която загина командосът Емил Шарков. 
Той бе възстановен от съда и назначен в Пловдив.  По времето на кабинета „Орешарски” бе сочен за близък до ексглавния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Докато Атанас Илков оглавяваше „Криминална полиция” избухна още един грандиозен скандал. Става дума за незаконното подслушване на Касим Дал по поръчка на модела КОЙ. По-късно стана ясно, че целта на мероприятието е била службите да следят Лютви Местан и да събират данни за неговата дейност. Именно той и Делян Пеевски бяха посочени в анонимен сигнал като предполагаеми жертви на готвеното покушение от Касим Дал и ходжата на Сърница Саид Мутлу. Твърди се, че анонимката е скалъпена от полицай с прякор Боби Г..а, сочен за особено близък на модела КОЙ и конкретно на  Пеевски, пише Frog.

Вчера със заповед на вътрешния министър бе съкратен щата на заместник директор на Областната дирекция на МВР и комисар Георги Георгиев, който изпълняваше тази длъжност, вероятно ще бъде върнат в Икономическа полиция. 

Очакваните предизборни рокади в Министерството на вътрешните работи очевидно вече са в ход. След скандала с жалбата на бившия главен секретар Георги Костов, който заяви че е бил притискан от Узунов да подаде оставка и заплашван с компромати, следващи смени във високите нива на полицията не последваха. За сметка на това обаче с административни хватки втората по големина дирекция в страната вече е с ново ръководство.