МБАЛ „Свети Мина” е в реална финансова несъстоятелност, като задълженията й са много повече, отколкото афишираните от Общината, заяви управителят на лечебното заведение д-р Галина Хараланова. По думите й общите задължения на лечебното заведение са над 3 млн. лева, като има над 90 кредитори и 44 заведени дела срещу дружеството.

Когато тя поела поста през февруари, общите задължения на МБАЛ  „Свети Мина” се оценявали на около милион и половина, реалното състояние обаче се оказало много по-различно. На практика дълговете са повече от всички материални активи на лечебното заведение. Въпреки финансовия колапс лекарите продължават да изпълняват стриктно своя дълг, а много от тях през последните 4 месеца не са получавали пълната си заплата. Много от тях дори изкарали средства от собствения си джоб, за да може да се направят спешни ремонти в различните отделения. Според д-р Хараланова лечебното заведение може да се самоиздържа, но за целта трябва да се покрият всички дългове, които са трупани през годините.

Д-р Цветан Деведжиев, който е шеф на отделение „Кардиология”, заяви, че е пускал многобройни сигнали в Прокуратурата и икономическа полиция за злоупотребите, които са ставали там, но и досега няма резултати.

Част от лекарите дойдоха в ОбС, за да внесат искането за оздравителен план, който трябва през следващите няколко години да нормализира финансовото състояние на болницата, иначе тя е обречена на затваряне.

TrafficNews.bg