Математическата гимназия и Търговската гимназия са най-предпочитаните школа сред кандидат-гимназистите, които желаят да придобият професия още в училищните си години. 

Сред най-желаните специалности логично за компютърните и икономическите. Пиков интерес се наблюдава към професионалните паралелки на ОМГ "Акад. Кирил Попов", които дават квалификация системен програмист и компютърен график.

Минималният бал за прием на първо класиране в "Системно програмиране" е един от най-високите - 429, а максималният се нарежда на осмо място със завидния актив от 477. Кандидатите за двете паралелки с общо 52 места са 568, което прави надпреварата много оспорвана. 

С учение, пожънало високи резултати, се нареждат и кандидатите за 26 места в направление "Компютърна графика" на Математическата, където максималният бал в 465, а минималният 433.5. Неголямото колебание в стойностите сочи, че приетите по първо желание са били с близки високи оценки. 

Значителен е интересът към специалностите "Приложно програмиране" и "Компютърна техника и технологии" в Професионалната гимназия за електротехника и електроника, като желаещите да станат възпитаница на школото в компютърните сфери са съответно 636 и 610. 

Огромен брой ученици са завили желание да придобият икономическа професия. Седмокласниците от Пловдив имат амбиция да станат данъчни и митнически посредници, финансисти,  икономисти, икономисти-информатици, както и да работят в съдебната администрация. Петте направления са попаднали сред желанията на общо 3601 ученици, както следва "Митническа и данъчна администрация" /804/, "Икономика и мениджмънт" /723/, "Икономическа информатика" /698/, "Банково дело" /694/, "Съдебна администрация" /682/.

Вижте повече за класирането: 

Английската и Руската отново най- предпочитани от пловдивските гимназисти495 точки е най- високия бал на момиче в ЕГ “Пловдив“

Закриват 14 паралелки в гимназиите в Пловдив и региона, ето и най-желаната професия СНИМКИНай-много малки пловдивчани искат да учат Системно програмиране в Математическата в Пловдив