За поредна година Английската и Руската гимназия са най-желаните училища от седмокласниците в Пловдив. Най-предпочитаната паралелка сред кандидат- гимназистите е тази с изучаване на английски език в ЕГ "Иван Вазов". Общо 1370 души са я поставили като първо желание. С един по-малко са пожелали английската паралелка в ЕГ "Пловдив". Веднага след тях се нареждат Математическата гимназия и Търговската.

Остава тенденцията други чужди езици като испански, немски, италиански, също да са сред предпочитаните направления. Максималният бал в Ангийската гимназия е 495 точки и принадлежи на момиче. Вторият най-висок сборен резултат е на момиче, което е кандидатствало в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" - 494. Момче държи третото място с бал от 490 точки, който му дава първо място в паралелката по немски в Руската. 

Общо 4748 са подадените заявления. Общо класираните са 4 465, а приетите по първо желание са 2 548. Близо 1/5 от децата, явили се на външно оценяване след 7 клас, не са подали заявление за кандидатстване. От Регионалния инспекторат обещаха да търсят възможности  да ориентират професионално тези ученици.

За съжаление има не малка част кандидат-гимназисти, които са изкарали високи оценки, но заради не добрия подбор или малкото предпочитани паралелки, които са вписали в декларацията, те не са попаднали в първото класиране и към момента не са приети никъде. Възможно е при второ класиране  при отказ на учениците, приети регулярно, част от представителите на тази група да попаднат в класациите. За тази цел не е нужно да подават повторно заявления, а ще бъдат класирани автоматично. 

Закритите паралелки в тазгодишната кампания са общо 14. При тях не е имало нито един желаещ да се обучава в съответното направление. 

Записването на класиралите се е от 4 до 6 юли в съответните училища. 

Ето и баловете за част от най- предпочитаните паралелки в пловдивските гимназии: