14 паралелки на училища в Пловдив и региона се закриват, след като станах ясни резултатите от първо класиране за прием на учениците в гимназии. 

Основната причина е, че е регистриран нулев интерес към съответните направления. Масово закритите паралелки са професионални, въпреки че през последните година усилено се говори за нуждата от такива кадри.

Най-много пловдивчани искат да странат системни програмисти. Съответно пиков интерес към професионалните паралелки в Пловдив бележи "Системно програмиране" в ОМГ "Акад. Кирил Попов". Минималният бал за прием на първо класиране там е 429, максимален 477, а кандидатите за две паралелки с общо 52 места са 568, което прави надпреварата много оспорвана. 

Учениците обаче нямат никакъв интерес и съответно сред желанията им не са попаднали нито веднъж две от специалности в Професионална гимназия по машиностроене, а именно Машини и съоръжения за заваряване и Автотранспортна техника

"Ще се правят опити са създаване на нови две специалности в тази гимназия, тъй като кадрите в машиностроенето са дефицит", посочи шефът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Закриват се още паралелки в Автото, Строителния, ТОХА, ТХВП и в професионалната гимназия по кожени изделия, както следва: Спедиция, транспорт и складова логистика в ПГТ "Гоце Делчев", Индустриални отношения в ПГХТТ, Вътрешни облицовки и настилки в ПГСТ "Пеньо Пенев", Облекла по поръчка в ПГ по кожени изделия и текстил, Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечение в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" и Озеленяване и цветарство в ПГАСГ "Арх. Камен Петков".

Търговия на едро и дребно в СУ "Братя Миладинови" ще бъде затворена поради липса на интерес, вероятно заради преориентация към други направление на училището, а именно Предприемачество. СУ "Свети Седмочисленици" и СУ "Симон Боливар" се сбогуват с по една паралелка - съответно по Хуманитарни науки с английски език и Обществени науки с английски език

По една паралелка в три гимназии в Лъки, Калофер и Куклен закриват врати. Машини и системи с езици е специалността, която въпреки предвидена по програмата за дуално обучение, не успява да се реализира в ПС СС в Куклен. В Калофер новата специалност Организация на хотелиерството също не привлича интерес, както и тази по Предприемачество в Лъки. 

Има още редица паралелки с нулеви желания от ученици, ала предвид че общо 938 са учениците, които са преминали изпити след 7 клас, ала не са подали заявления за кандидатстване в гимназии и още 283 непопаднали в първото класиране, очаква се към тези направления да бъдат ориентирани и препратени децата без училище. 

В други паралелки пък едва се покрива половината от бройката, но такива направления могат да бъдат запазени, ако са важни и търсени в бизнеса или попадат сред защитените професии и направления.